Pēc pirmstiesas izmeklēšanas zvērināto lēmuma neizvirzīt apsūdzības policistam, kurš augustā Sentluisas piepilsētā Fēgusonā nošāva melnādainu pusaudzi Maiklu Braunu, otrdien protesti notikuši virknē ASV pilsētu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Demonstrācijas no Ņujorkas līdz Sietlai pārsvarā aizvadītas miermīlīgi, taču grautiņi sākušies Kalifornijas pilsētā Oklendā. Tikmēr Fērgusonā, kur pirmdienas naktī piedzīvoti plašākie nemieri kopš pirmajiem protestiem augustā, turpmāku nemieru novēršanai izvietoti 2200 Nacionālās gvardes karavīru.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka destruktīvai darbībai un kriminālajiem grautiņiem "nav attaisnojuma", norādot, ka vainīgie ir jāsauc pie atbildības.

18 gadus vecais Maikls Brauns tika nošauts 9.augustā. Viņu nogalināja 28 gadus vecs baltādains policists Darens Vilsons. Pusaudža nāve izraisīja Fērgusonā plašus vardarbīgus protestus. Jauns protestu vilnis sākās pēc zvērināto lēmuma neizvirzīt apsūdzības Vilsonam, kurš uzsver, ka rīkojies likumīgi.

Vilsons otrdien nāca klajā ar pirmajiem publiskajiem komentāriem, norādot, ka incidentā nebija iespējas rīkoties citādi. "Mana sirdsapziņa ir tīra, jo es zinu, ka darīju savu darbu pareizi," viņš atklāja intervijā "ABC News".

Policija norāda, ka Brauns uzbrucis policistam un mēģinājis atņemt viņa ieroci. Neilgi pirms incidenta Brauns veikalā nozaga cigāru kasti un draudēja pārdevējam.

Tikmēr daudzi pārsvarā melnādaino apdzīvotās Fērgusonas iemītnieki vēlas, lai likumsargs tiktu tiesāts par slepkavību, un ir saniknoti par zvērināto lēmumu nevajāt Vilsonu.

Pēc pirmdienas nakts grautiņiem Sentluisas piepilsētā Fērgusonā, kur otrdien ievesti Nacionālās gvardes karavīri, situācija aizvadīta visumā mierīgi. Demonstranti uz īsu brīdi nobloķēja galveno ielu un pie tiesas ēkas notika mītiņi, raksta BBC.

Tomēr vakarpusē spriedze atkal pieauga. Protestētāji aizdedzināja policijas automašīnu, bet likumsargi sāka attīrīt ielas, izmantojot dūmu granātas un asaru gāzi.

Oklendā demonstranti demolēja policijas automašīnas un uzņēmumus. Vairākās vietās, tai skaitā pie klasisko automašīnu dīlera un mobilo telefonu veikalā, fiksēta laupīšana. Policija Oklendā arestējusi 43 cilvēkus.

Īslaicīgi apturēt satiksmi protestētājiem izdevies Losandželosas centrā. Vēstīts, ka pirmdien nemieri Fērgusonā sākās, kad saniknots cilvēku pūlis apmētāja iecirkni ar akmeņiem un pudelēm, aizdedzināja policijas automašīnu un izlaupīja tuvumā esošo mobilo telefonu veikalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!