Foto: AFP/Scanpix
Pēc gandrīz diennakts ilgas iespaidīgas operācijas ASV notverts otrs Bostonas maratona spridzināšanā aizdomās turamais 19 gadu vecais Džohars Carņajevs, ziņo portāls "CNN".

Carņajevs esot aizturēts dzīvs, taču ir ievainots un ievietots slimnīcā. Ievainojumu dēļ aizdomās turamo policijai vēl neesot iespējams pratināt.

Džohars Carņajevs bija paslēpies kādas mājas pagalmā laivā zem apsega, no šīm pozīcijām arī notikusi apšaude ar policiju. 

Pēc Carņajeva notveršanas Bostonas policija sociālajā tīklā Twitter rakstīja: "AIZTURĒTS!!! Vajāšana ir beigusies. Meklējumi ir noslēgušies. Terors ir novērsts. Taisnība ir uzvarējusi. Aizdomās turamais ir arestēts."

Nepilnu stundu pēc aizturēšanas ar runu televīzijā uzstājās ASV prezidents Baraks Obama, kurš sacīja, ka: "teroristi kļūdījās, jo mēs atteicāmies būt terorizēti."

Vīrietis, kura meklēšanu vērienīgā drošības spēku operācijā piektdien pavadīja tūkstošiem labi bruņotu policistu, ir 19 gadu vecais Džohars Carņajevs no Keimbridžas Masačūsetsas štatā.

Otrs aizdomās turētais, kurš piektdien gājis bojā pēc apšaudes ar policiju, ir 26 gadus vecais Tamerlans Carņajevs, ziņo aģentūra "Reuters".

Čečenu brāļu onkulis Ruslans Carni piektdien publiski aicināja bēguļojošo un meklēšanā esošo Carņajevu padoties un pieteikties policijā. Viņš arī atzinis, ka ir šokā par to, ka viņa brāļa bērni saistīti ar sprādzieniem Bostona maratona finišā.

"Tas ir žēl, protams, tas ir ļoti žēl, ka ar to ir saistīti mana brāļa bērni, kuram bijusi maza ietekme uz viņiem," žurnālistiem emocionāli sacīja Carni.

Medijos tika nosauktas iespējamas variācijas par versijām, kāpēc brāļi rīkojuši sprādzienus. Vajāšanas laikā nogalinātajam vecākajam brālim Tamerlanam esot simpatizējuši radikālo islāmistu uzskati un svētais karš. Viņš esot izveidojis profilu video straumēšanas vietnē "Youtube", kur ievietojis dažādus džihādu slavinošus video un dziesmu "Mēs savu dzīvi veltīsim džihādam".

Internetā par Tamerlanu esot rakstīts, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa - viņš tos nespējot izprast. Tamerlans esot studējis inženierzinātnes, taču šīs studijas neesot pabeidzis, jo pievērsies boksam. Viņš sapņojis startēt olimpiādē, pārstāvot neatkarīgo Čečeniju.

Abi Bostonas spridzināšanā aizdomās turētie ir brāļi, kas ASV uzturējušies legāli, vēsta televīzijas kanāls NBC. Aģentūra AP ziņoja, ka brāļi uz ASV pārcēlušies pirms gada.

Tikmēr BBC vēsta, ka Džohars Carņajevs uz ASV no Dagestānas galvaspilsētas Mahačkalas pārcēlies jau 2001. vai 2002. gadā. Savukārt Dagestānā viņš ieradies no Kirgzistānas. Raidsabiedrībai nav datu par bojāgājušo brāli Tamerlanu, bet viņa paša kādreiz teiktais liecinot, ka ģimene Čečeniju pametusi deviņdesmitajos gados.

Brāļi Carņajevi Čečeniju ir pametuši pirms daudziem gadiem un nav tur dzīvojuši pieaugušā vecumā, paziņoja Čečenijas prezidenta birojs.

Jauno vīriešu onkulis apstiprina, ka brāļi ASV dzīvo vairāk nekā desmit gadus, bet auguši Kirgizstānā.

Ir zināms, ka abi brāļi bijuši musulmaņi, bet nav skaidrs, kādu motīvu vadīti viņi sarīkojuši teroraktu maratona laikā.

Krievijas mediji norāda uz profilu sociālajā tīklā "Vkontakte", kas piederot vienam no Bostonas spridzinātājiem.

Vēstīts, ka tūkstošiem smagi bruņotu policistu piektdien piedalījās vērienīgā Bostonas spridzināšanā aizdomās turēto meklēšanas operācijā. 



Ziņots, ka aizdomās turētie Masačūsetsas Tehnoloģiju Institūtā (MIT) Bostonā nošāva policistu. Ar nolaupītu "Mercedes" automašīnu un tās vadītāju kā ķīlnieku, vīrieši bēguši no policijas, šaujot un metot spridzekļus. Ķīlnieks no mašīnas izlaists kādā degvielas uzpildes stacijā.

Apšaude turpinājās dažus kilometrus tālāk - Votertaunā, kur arī aizturēts viens no bēgļiem.

Jau vēstīts, ka pirmdien netālu no Bostonas maratona finiša līnijas cilvēku pūlī eksplodēja divi spridzekļi, nogalinot trīs un ievainojot 176 cilvēkus, no kuriem aptuveni 17 ir smagā stāvoklī. Bojā gājis arī kāds astoņus gadus vecs zēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!