Foto: EPA/LETA

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ir negaidīti publiskojis dokumentus, kas attiecas uz bijušā ASV prezidenta Bila Klintona piemērotu apžēlošanu turīgas demokrātu ziedotājas vīram, dažas dienas pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kurās no Demokrātu partijas kandidē Klintona sieva Hilarija Klintone.

Ievērojami rediģētais 129 lappušu ziņojums attiecas uz FIB izmeklēšanu par naftas tirgotāja Marka Riča apžēlošanu, ko Klintons izdarīja savas prezidentūras pēdējā dienā 2001. gada 20. janvārī. FIB 2001. gadā sāka izmeklēt šo apžēlošanu, bet 2005. gadā izmeklēšanu izbeidza, neizvirzot apsūdzības.

Šī ziņojuma publiskošana ir izraisījusi neapmierinātību demokrātos, kuri jau ir sašutuši par to, ka FIB atsācis izmeklēšanu par Klintones e-pasta vēstulēm, kas nosūtītas laikā, kad viņa ieņēma valsts sekretāra amatu.

Dokumenti par Riča apžēlošanas izmeklēšanu pirmdien tika publiskoti internetā, bet piesaistīja uzmanību tikai otrdien, kad tie tika ievietoti FIB nodaļas, kas pārrauga pieprasījumus saistībā ar Informācijas brīvības likumu (FOIA), "Twitter" kontā.

FIB paziņoja, ka šie dokumenti ievietoti "Twitter" kontā neilgi pēc to apstrādes kā materiāli, kas saskaņā ar FOIA pieprasīti vismaz trīs reizes.

FIB norādīja, ka šī ir tikai "provizoriska" publiskošana, pēc kuras varētu tikt publiskoti arī citi dokumenti.

Ričam bija izvirzītas federālas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas ASV. Viņš bēguļoja no ASV Tieslietu ministrijas un šo apsūdzību izvirzīšanas laikā dzīvoja Šveicē, kur viņš nomira 2013. gadā. Kādu laiku viņš bija viens no FIB visvairāk meklētajiem cilvēkiem.

Riča bijusī sieva Denīze Eizenberga-Riča, kuras vārds FIB publiskotajos dokumentos bija izrediģēts, "ir bijusi liela politiska ziedotāja Demokrātu partijai, un šie ziedojumi var būt bijuši ar nolūku ietekmēt bēguļotāja [Riča] apžēlošanu," teikts

FIB zīmītē, kurā bija pieprasīts sākt provizorisku izmeklēšanu.

Dažus no šiem ziedojumiem saņēma Prezidenta Viljama Dž. Klintona Fonds, kas ir tagadējā Klintonu Fonda priekštecis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!