Foto: AFP/Scanpix

Skandālu skartais konservatīvo kandidāts Francijas prezidenta amatam Fransuā Fijons nespētu iekļūt pat vēlēšanu otrajā kārtā, liecina trešdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Tajā pašā laikā pieaugusi galēji labējās Nacionālās frontes līderes Marinas Lepēnas popularitāte, tomēr reālākais prezidenta vēlēšanu uzvarētājs šobrīd ir neatkarīgais kandidāts Emanuels Makrons, noskaidrots sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma "Elabe" veiktajā aptaujā.

Aptaujā, kas tika veikta pēc laikraksta "Les Echos" pasūtījuma, tika piedāvāti divi scenāriji atkarībā no tā, vai vēlēšanās nolems startēt centriskais Fransuā Beirū.

Par bijušo ekonomikas ministru Makronu balsot būtu gatavi 22 % – 23 % respondentu, viņa popularitātei paliekot nemainīgai vai pieaugot par vienu procentpunktu atkarībā no scenārija. Savukārt Lepēnas popularitāte pieaugusi par trīs procentpunktiem, sasniedzot 26 % – 27 %.

Tikmēr ekspremjeru Fijonu atbalsta 19 % – 20 % respondentu. Viņa popularitāte samazinājusies par pieciem līdz sešiem procentpunktiem.

Abi scenāriji paredz, ka Fijons, kurš ilgstoši bija populārākais prezidenta amata kandidāts, nespēs iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā.

"Elabe" prognozē, ka vēlēšanu otrajā kārtā Makrons uzvarētu Lepēnu, iegūstot 65 % balsu. Arī Fijons otrajā kārtā pieveiktu Lepēnu, saņemot 59 % balsu.

Aptauja tika veikta 30. un 31. janvārī jau pēc tam, kad mediji bija ziņojuši, ka Fijona sieva par "viltus darbu" parlamenta deputāta palīga amatā saņēmusi 500 000 eiro.

Tā ir otra aptauja, kas publiskota pēc šīs informācijas parādīšanās. Fijona popularitātes kritums tika konstatēts jau svētdien publiskotā aptaujā.

Fijons, kurš labēji centriskās Republikāņu partijas priekšvēlēšanās novembrī tika izraudzīts par tās prezidenta amata kandidātu, ir paziņojis, ka nekandidēs, ja pret viņu tiks sākta oficiāla izmeklēšana.

Gaidāms, ka viņš trešdien tiksies ar partijas biedriem. Nav īsti skaidrs, kā partija varētu izvirzīt jaunu kandidātu.

Laikraksts "Canard Enchaine" otrdien nāca klajā ar jaunām apsūdzībām, vēstot, ka Fijons savai sievai un diviem bērniem sarūpējis darbus, kuros viņi nopelnījuši teju miljonu eiro.

Penelope Fijona nopelnījusi 900 000 eiro kā parlamenta deputāta palīdze, kā arī kādā literatūras žurnālā, kas pieder Fijona draugam, savukārt divi no ekspremjera pieciem bērniem bijuši nodarbināti kā parlamenta asistenti un saņēmuši vēl 84 000 eiro, vēsta laikraksts.

Francijas likumsargi pagājušajā nedēļā sāka izmeklēšanu Fijona dzīvesbiedres "viltus darba" lietā. Izmeklētāji pirmdien Fijonu un viņa sievu nopratināja šajā lietā.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 23.aprīlī, bet otrā kārta paredzēta 7. maijā.

Saskaņā ar Francijas prezidenta vēlēšanu sistēmu gadījumā, ja vēlēšanu pirmajā kārtā neviens no kandidātiem neiegūst absolūtu balsu vairākumu, abi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti balotējas otrajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!