Foto: AP/Scanpix

Filipīnas oficiāli informēs Eiropas Savienību (ES), ka tās turpmāk vairs nepieņems bloka palīdzību, ņemot vērā kritiku, ko ES veltījusi Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes izvērstajai kampaņai pret narkotikām, ceturtdien paziņoja ārlietu ministrs Alans Pīters Kajetano.

"Tagad, ņemot vērā prezidenta direktīvu, mēs oficiāli informēsim ES vēstnieku [Franci] Jesenu, ka turpmāk palīdzību mēs vairs nepieņemsim," Dienvidaustrumāzijas valstu apvienības (ASEAN) foruma gaitā žurnālistiem sacīja ministrs.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka pamatā labās attiecības ar ES tiks saglabātas."Tam nevajadzētu ietekmēt mūsu tirdzniecību. Tam nevajadzētu ietekmēt divpusējās attiecības," viņš sacīja.

Duterte vēl trešdien paziņoja, ka Filipīnas noraidīs ES palīdzību, jo bloks izturas necienīgi pret Filipīnu suverenitāti. Prezidents arī apsūdzēja ES, ka tā iejaucas Filipīnu iekšējās lietās.

Eiropas valstis asi kritizējušas Dutertes narkotiku apkarošanas kampaņu, kurā vairāk nekā 3000 cilvēku gājuši bojā policijas operācijās un "modrības komiteju" uzbrukumos.

Cilvēktiesību aktīvisti pieprasījuši izmeklēt apsūdzības par nelikumībām, kas pastrādātas narkotiku apkarošanas kampaņā, kā arī norāda, ka policija nogalina aizdomās turamos, nododot tiem iespēju aizstāvēt sevi tiesā.

Duterte iepriekš norādījis, ka ES palīdzības piešķiršanu saista ar zināmu nosacījumu izpildīšanu, arī cilvēktiesību standartu ievērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!