Foto: AFP/Scanpix

Filipīnās spēcīga taifūna dēļ Ziemassvētku laikā savas mājas nācies pamest vairāk nekā 100 000 cilvēkiem, paziņojušas amatpersonas. Atcelti kuģu un lidmašīnu reisi, liedzot gandrīz 12 000 pasažieriem nokļūt pie plānotā mērķa.

Taifūns jau skāris piekrasti Katandvanesas provincē Filipīnu austrumos, vēja ātrumam sasniedzot 50 metrus sekundē, bet brāzmās pārsniedzot pat 60 metrus sekundē.

Vietumis pārtrūkusi elektroenerģijas pārvade un sakari. Cilvēki brīdināti, ka viļņu augstums piekrastē var sasniegt divarpus metrus. Taifūns nes lietusgāzes 500 kilometrus platā joslā.

Lai pārliecinātu cilvēkus atstāt mājas un patverties drošās vietās, Dievidkamarinesas provinces gubernators Migels Villafuerte pat apsolījis, ka evakuācijas centros viņus gaidīs tradicionālais filipīniešu Ziemassvētku ēdiens - cepts sivēns. Visā provincē jau evakuēti vairāk nekā 48 000 cilvēki, bet līdzās esošajā Albajas provincē pāri par 76 000 cilvēkiem pavadījuši nakti evakuācijas centros vai patvērušies pie radiem un draugiem, kas dzīvo tālāk no piekrastes.

Filipīnu Meteoroloģijas birojs brīdinājis, ka vētra skars 38 provinces. Paredzams, ka galvaspilsētu Manilu taifūns sasniegs pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!