Foto: Reuters/Scanpix
Iespējamā Rietumvalstu militārā operācija pret Irānu veicinās to, ka Teherāna radīs savus kodolieročus, uzskata Lielbritānijas laikraksta "Financial Times" analītiķis.

"Ir drošs risinājums, kas pārliecinās Teherānu par atombumbas nepieciešamību – tas ir Izraēlas uzbrukums Irānai," raksta "Financial Times" politikas apskatnieks Fils Stivens.

Uzbrukumu gadījumā tās kodolobjektiem Irāna atbildēs vairākos veidos, raksta Stivens. Būtu apdraudēts pasaules ekonomikai svarīgais Ormuzas jūras šaurums, iespējami Libānas "Hezbollah" rīcībā esošo raķešu uzbrukumi Izraēlai. Tāpat Irāna ir spējīga atbalstīt teroristiskus grupējumus, to skaitā Afganistānas "Taliban".

Nozīmīgas iebrukuma sekas būtu Irānas izstāšanās no Kodolieroču neizplatīšanas līguma, uzskata raksta autors. Viņaprāt pašlaik pret Irānu ir vērsts liels ārvalstu spiediens, tai skaitā saistībā ar notikumiem Sīrijā.

"Rietumu specdienesti ir pārliecināti, ka Irānas Islāma Republikas augstākajai vadībai kodolpotenciāls var kļūt par aizsardzību pret valsts režīma maiņas mēģinājumiem," raksta analītiķis. Autors norāda, ka Rietumiem būtu jāveido tāda politika, lai Teherāna justos droši arī bez kodolieročiem. Uzbrukums Irānai novedīs pie pretēja rezultāta vēlamajam, uzskata Stivens.

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz, apgalvojot, ka programmas mērķi ir tikai civili.

Izraēla ir devusi mājienus, ka nepieļaus Irānai tikt pie atomieročiem, neizslēdzot militāra trieciena iespēju pa tās kodolobjektiem. Arī ASV amatpersonas ir atzinušas, ka ir izstrādāts plāns iebrukumam Irānā, gadījumam, ja ar diplomātiskiem līdzekļiem neizdosies panākt Irānas atteikšanos no tās kodolprogrammas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!