Floridas Augstākā tiesa otrdienas vakarā nolēma, ka prezidenta vēlēšanu rezultāti, kas iegūti biļetenu pārskaitīšanā ar rokām, jāakceptē un jāiekļauj Floridas galīgajā rezultātā līdz 26.novembrim, paziņoja tiesas pārstāvis Kreigs Voterss.
Balsu pārskaitīšanu ar rokām trijos Floridas apgabalos panāca Demokrātu partijas izvirzītā prezidenta kandidāta Ala Gora kampaņas vadība.

"Tiesa ir konsekventi nolēmusi, ka tautas tiesības nobalsot ir vissvarīgākās," sacīja Voterss, paziņojot tiesas lēmumu.

"Tiesa nolemj, ka balsu skaitīšanas komisijai līdz pulksten 17 26.novembrī ir jāpieņem apgabalu balsu skaitīšanas padomju apstiprinātie jaunie rezultāti," sacīja Voterss.

Viņš piebilda, ka tiesas septiņu tiesnešu lēmums bijis vienprātīgs.

Savukārt republikāņa Džordža Buša vēlēšanu kampaņas vadība ir paziņojusi, ka varētu pārsūdzēt Floridas Augstākās tiesas lēmumu, pēc kura balsu pārskaitīšanā ar rokām iegūtie rezultāti ir jāiekļauj Floridas štata rezultātos.

"Divas nedēļas pēc vēlēšanām šī tiesa ir mainījusi noteikumus un izgudrojusi jaunu sistēmu vēlēšanu rezultātu skaitīšanai. Tāpēc nevajadzētu būt pārsteigtiem, ja Floridas likumdošanas institūcija mēģinās apstiprināt sākotnējos noteikumus," sacīja Buša galvenais juridiskais padomnieks, bijušais ASV valsts sekretārs Džeimss Beikers.

Daži komentētāji ir pieļāvuši iespēju, ka skaidra uzvarētāja trūkuma gadījumā Floridas likumdošanas institūcija, kurā dominē republikāņi, varētu izmantot savas pilnvaras un pati iecelt 25 elektorus no Floridas štata, kuri piedalīsies ASV prezidenta ievēlēšanā.

Floridas štata 25 elektoru balsis šobrīd ir izšķirošās, lai Bušs vai viņa demokrātu sāncensis Als Gors iegūtu 270 ASV elektoru balsis, kas nepieciešamas ievēlēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!