Foto: stock.xchng
Floridas štata senāts pirmdien, 5. martā, izdevis rīkojumu palielināt minimālo vecumu šaujamieroču iegādei no 18 līdz 21 gadam. Rīkojums paredz arī trīs dienu gaidīšanas periodu pirms ieroču saņemšanas, vēsta "Reuters".

Likuma grozījums pieņemts, reaģējot uz traģisko 19 gadus veca jaunieša sarīkoto apšaudi Floridas Pārklendas Mārdžorijas Stonmenas Duglasas vidusskolā, kurā bojā gāja 17 cilvēki. Senāts gan noraidījis priekšlikumu apbruņot vairumu skolotāju ar šaujamieročiem, ņemot vērā skolēnu vecāku, tiesībsargājošo iestāžu amatpersonu un likumdevēju iebildumus.

Oficiālais minimālais vecums ieroču iegādei jau šobrīd valstī ir 21 gads, tomēr Floridas štata likumi līdz šim paredzēja, ka arī 18 gadus vecas personas varēja iegādāties ieroci bez gaidīšanas laika. Līdz ar to Pārklendas skolā masu slaktiņu pastrādājušais Nikolass Kruss legāli iegādājās uzbrukumā izmantoto "AR-15" šaujamieroci, kad bija 18 gadus vecs.

Nacionālā ieroču asociācija gan neatbalsta štata senāta pieņemto likumu par minimālā vecuma paaugstināšanu un ieroču gaidīšanas laika noteikšanu. Štata noteiktais minimālā vecuma ierobežojums tagad sakrīt ar alkohola iegādes vecumu, kas Floridā arī ir 21 gads.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps, tiekoties ar šajā apšaudē izdzīvojušajiem, ierosināja apmācīt daļu skolotāju šaujamieroču lietošanā, lai atbaidītu potenciālos šāvējus. Viņa ierosinājums attiektos tikai uz tiem skolotājiem, kas izveicīgi spēj rīkoties ar ieroci, un viņi skolās šaujamieročus nēsātu paslēptus. Tramps arī aicināja piešķirt prēmijas pedagogiem, kas brīvprātīgi pieteiktos šaujamieroča nēsāšanai.

Viņš vienlaikus aicināja padarīt stingrākas prasības šaujamieroču iegādei un palielināt minimālo vecumu, no kura var iegādāties kaujas ieročus.

"Bruņoti pedagogi (un uzticami cilvēki, kas strādā skolā) mīl mūsu skolēnus un aizsargās viņus. Viņi ir ļoti gudri cilvēki. Viņiem jābūt šaujamieroču lietpratējiem un jāiziet ikgadēja apmācība. Viņiem vajadzētu saņemt ikgadēju prēmiju. Apšaudes vairs nenotiks – būs liels un ļoti lēts aizbaidīšanas faktors. Tas ir štatu ziņā," vēlāk tvītoja Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!