Foto: AFP/Scanpix

Milzīgu gliemežu pieaugošā populācija ASV Floridas štata dienvidos var veicināt slimību izplatīšanos un kļūt par draudu ēkām, brīdina eksperti. Par to svētdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Nedēļas laikā Maiami pilsētas apkārtnē saskaitīti 1000 Āfrikas milzu gliemežu, kuri savu ēdienkarti labprāt papildina ar ēku apmetumu, tādā veidā nodrošinot čaulas audzēšanai nepieciešamo kalciju.

Prāvā izmēra bezmugurkaulnieki apdraud arī cilvēku veselību, jo bieži pārnēsā par žurku plaušu tārpu sauktu parazītu, ko caur ūdeni un dārzeņiem var uzņemt arī cilvēks. Parazīts cilvēkam var izraisīt citas slimības, piemēram, meningītu.

Eksperti stāsta, ka gliemežu čaula parasti izaug 15 centimetru gara un deviņu centimetru diametrā, taču ir fiksēti gadījumi, kad mīkstmieša čaula sasniedz 30 centimetrus garumā un 15 diametrā, informē "Sky News".

Karību reģiona valstīs, kur Āfrikas milzu gliemeža izplatība ir kļuvusi par nopietnu problēmu, tie rada draudus automašīnām, kas uz dzīvnieka čaulas var pārdurt riepas, bet cilvēki gūst ievainojumus, kad zāles pļāvēja ceļā gadījies gliemis tiek aizsviests pa gaisu kā lode.

Floridas Lauksaimniecības un patērētāju dienests brīdina, ka ir jārīkojas nekavējoties, lai Florida nesāktu līdzināties gliemežu pārņemtajai salu valstij Barbadosai. Gliemezis grauž vairāk nekā 500 augu veidus – gandrīz jebko, kas pagadās viņa ceļā un ir zaļš, uzsver dienesta amatpersona Denīze Feibera.

Kopš 2011. gada septembra, kad kāds Floridas iedzīvotājs pamanīja pirmo Āfrikas milzu gliemezi, oficiāli iznīcināti ir jau 117 000 īpatņu, stāsta Feibera. Sagaidāms, ka gliemežu skaits tuvākajā laikā strauji palielināsies, jo tie sāks līst ārā no savām ziemošanas vietām pirms lietus sezonas. Viens gliemezis gadā var radīt 1200 olu.

Āfrikas milzu gliemezis nav vienīgais svešzemju dzīvnieks, kura invāzija radījusi problēmas Floridas štatā. Decembrī varas iestādes rīkoja Birmas pitonu medīšanas sacensības, lai ierobežotu Floridas mitrajā subtropu klimatā savairojušos čūsku populāciju.

Eksperti Floridā tagad apspriež veidus, kā vislabāk cīnīties ar nevēlamo mīkstmiesi un cenšas noskaidrot, kādā veidā tas ieceļojis štatā. Viena versija pieļauj, ka gliemjus ievedusi 2010. gadā Maiami dibināta reliģiskā grupa ar Āfrikas un Karību saknēm, kas savos rituālos izmanto gliemežus.

Tomēr bieži svešzemju dzīvnieku sugas valstī ieceļo neplānoti, tūristu bagāžā. Iepriekšējā zināmā lielo gliemežu invāzija Floridā notika 1966. gadā, kad no brīvdienām Havaju salās atgriezies zēns jakas kabatā atveda trīs īpatņus.

Pēc tam, kad zēna vecmāmiņa pamanīja nevēlamos viesus savā dārzā, štats iztērēja miljonu dolāru (530 tūkstoši latu) desmit gadu ilgā cīņā ar kaitēkli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!