Foto: TASS/Scanpix/LETA

Aptuveni 250 tūkstoši musulmaņu Maskavā gan mošejās, gan uz ielām otrdien ceremoniālos masu aizlūgumos atzīmēja pravietim Muhamedam veltītos "Eid al-Adha" jeb Upurēšanas svētkus (Krievijā dēvētus arī par "Kurban-Bairam"), vēsta ziņu aģentūra "TASS". Svētkos islāmticīgos sveicis arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Vairums musulmaņu piedalījās lielmuftija Ravila Gainutdina vadītajā lūgšanā Maskavas Katedrāles mošejā (kartē) un ielās ap to. Šī mošeja ir viena no lielākajām šāda tipa celtnēm Eiropā. Kopumā svētkos svinētājus Maskavā pulcējušas 39 Krievijas galvaspilsētā esošās mošejas un lūgšanu nami.

"Šodien patiesās islāma vērtības turina kalpot par pamatu Krievijas musulmaņu kopienas dzīvei un palīdz cilvēkus vienot, kā arī sekot labām dažādu etnisko, reliģisko un kulturālo grupu līdzāspastāvēšanas tradīcijām," islāmticīgajiem izplatītajā sveicienā norādījis Putins.

Islāma lielākie svētki, kā vēsta to nosaukums, ietver rituālu dzīvnieku nogalināšanu. Upurēšanas svētki iezīmē hadža jeb ikgadējā svētceļojumu uz Meku laika beigas.

Maskavā lielākā daļa musulmaņu ir iebraucēji no islāmticīgajām Centrālāzijas valstīm, taču pašā Krievijā kopumā vairāk nekā 10% jeb aptuveni 15 miljoni iedzīvotāju ir musulmaņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!