Foto: Reuters/Scanpix

Kolumbijas valdība trešdien panākusi vēsturisku vienošanos ar valsts lielāko un vecāko kreiso nemiernieku grupējumu "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC), viešot cerības par vairāk nekā pusgadsimtu ilgstošā pilsoņu kara izbeigšanu.

Piedāvājam atlasītas aģentūru fotogrāfijas no FARC kaujinieku gaitām un cīņas pret tiem sākot ar deviņdesmito gadu beigām līdz mūsdienām.

Marksisma-ļeņinisma ideju sludinātāji un antiimperiālisti FARC nemiernieku kustību dibināja 1964. gadā, paziņojot par savu mērķi gāzt valdību un nodibināt kreiso marksistu režīmu. Grupa kļuva par vienu no pasaules lielākajām un bagātākajām partizānu armijām.

FARC savā darbībā izmantojis dažādas militārās taktikas, kā arī nekonvencionālas metodes, tostarp terorismu. Nopietnākās darbības pārmaiņas FARC piedzīvoja deviņdesmitajos gados, kad grupa cieta no labēji noskaņotu paramilitāro grupējumu uzbrukumiem un arvien vairāk iesaistījās narkobiznesā, lai finansētu savu kampaņu.

Saskaņā ar Kolumbijas valdības datiem FARC rindās 2001. gadā bija aptuveni 16 000 kaujinieku. 2002. gadā ievēlētais un 2006. gadā pārvēlētais Kolumbijas prezidents Alvaro Uribe solīja sakaut grupējumu un uzsāka vēl nepieredzēti plašu ofensīvu pret kaujiniekiem. Militāro palīdzību Kolumbijas valdībai sniedz arī ASV.

Tagad tiek lēsts, ka pēdējos gados saņemot sāpīgus triecienus, FARC kaujinieku skaits ir sarucis līdz aptuveni 8000.

ASV un Eiropas Savienības (ES) teroristisko organizāciju sarakstos iekļautais FARC savu darbību finansē ne vien ar narkobiznesu, bet arī ar cilvēku nolaupīšanām, izspiešanām, reketa un nelegālām raktuvēm.

Partizāni joprojām kontrolē lauku apvidus valsts dienvidos un austrumos, kur ir vāja valsts varas klātbūtne. Tomēr pret to vērstās kampaņas laikā novājinātais grupējums 2012. gadā iesaistījās miera sarunās ar valdību.

2012. gada februārī FARC paziņoja, ka vairs nenodarbosies ar cilvēku nolaupīšanu izpirkuma naudas izspiešanas nolūkos.

FARC darbības rezultātā 52 gados gājuši bojā aptuveni 260 tūkstoši cilvēku, vēl 45 tūkstoši pazuduši bez vēsts un miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas.

Paredzēts, ka pēc miera vienošanās noslēgšanas FARC kaujinieki no savām džungļu un kalnu slēptuvēm dosies uz ANO izveidotām atbruņošanas nometnēm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!