Foto: AP/Scanpix
Kubā ir uztīts 90 metrus garš cigārs, šādi atzīmējot kubiešu revolūcijas līdera Fidela Kastro 90 gadu jubileju.

Zīmīgā garuma cigāru piektdien uztina tabakas izstrādājumu tirgotājs Hosē Kastelars dienu pirms Fidela apaļās jubilejas.

Cigārs ir daļa no Kubas komunistu režīma pirmā līdera Fidela Kastro ikoniskā tēla. Viņš jaunībā tika fotografēts militārā maskēšanās tērpā ar cigāru zobos.

"Es nedomāju, ka viņš zina par mani. Viņš gadiem ilgi nav smēķējis, bet mūsu dāvana viņam ir grūtais darbs, ko mēs esam veikuši, lai svinētu viņa dzimšanas dienu," sacīja Kastelars.

Kastelars izgatavoja milzīgo cigāru ar mērķi sesto reizi labot rekordu pasaules garākā cigāra kategorijā, kas fiksēts Ginesa Pasaules rekordu grāmatā.

Viņš ar savu komandu strādāja 10 dienas pa 12 stundām dienā, lai uztītu šo milzumgaro cigāru, kurš platuma ziņā neatšķiras no parasta cigāra.

Šis cigārs tika uzlikts uz garu galdu rindas senā koloniālisma laikmeta fortā, no kura paveras skats uz Havanas ostu.

Fidels Kastro, kuram sestdien aprit 90 gadi, bija vadījis Kubu 48 gadus un tika mīlēts kā varonis un ienīsts kā diktators.

Savas varas gados viņš meta izaicinājumu 10 ASV prezidentiem, bet pēc viņa atkāpšanās no prezidenta amata Kuba ir mainījusies un ASV vairs oficiāli nav Kubas ienaidniece.

1959.gadā Kastro vadīja nemiernieku spēkus, kas gāza diktatoru Fulhensio Batistu.

Lai gan viņa jubileju nav plānots atzīmēt ar oficiāliem valsts pasākumiem, Kubas valsts laikraksti pēdējās dienās publicējuši daudz rakstu un fotogrāfiju par Kastro. Nav izslēgts, ka viņu jubilejā varētu apmeklēt Venecuēlas prezidents sociālists Nikolass Maduro.

Fidels Kastro 2006.gadā sliktas veselības dēļ nodeva varu savam brālim Raulam Kastro, kurš sākumā bija prezidenta pienākumu izpildītājs, bet no 2008.gada - prezidents.

Rauls Kastro, kuram ir 85 gadi, ir pakāpeniski atvēris ārpasaulei Kubas ekonomiku un atjaunojis Kubas diplomātiskās attiecības ar ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!