Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas Johannesburgas Vitvotersrendas Universitātē publiskai apskatei pirmo reizi izlikts visu laiku pilnīgākais vairāk nekā pusotru miljonu gadu sena cilvēku priekšteča skelets, ziņo "Africa News".

Par Mazo Kāju dēvētā australopithecus jeb australopiteka kauli atrasti jau 1994. gadā, bet vairāk nekā 20 gadus bija nepieciešami to izrakšanai tos zinātniskai izpētei. Tas piederējis izmirušajai hominīdu ģintij, kam bijušas gan cilvēku, gan pērtiķu pazīmes. Viena no būtiskākajām - tie stabili pārvietojās uz divām kājām.

Trešdien publiskai apskatei izliktā vismaz 3,67 miljonus gadus vecā "Mazās Kājas" skeleta rekonstrukcija palīdzēšot atklāt plašākai sabiedrībai ko vairāk par mūsu ļoti attālajiem un senajiem priekštečiem, uzskata paleontologs Rons Klārks. Viņš pats savulaik skeleta daļas uzgāja Sterkfonteinas alā netālu no Johannesburgas

Vairāk nekā 20 gadi pilna skeleta iegūšanai bijuši nepieciešami, lai ārkārtīgi trauslos kaulus pa vienam izraktu un izvestu no alas. Katra kustība šajā procesā esot īstenota ar ķirurga precizitāti, viņš atklājis aģentūrai AFP. Kopumā atrasti aptuveni 90% no visiem Mazās Kājas kauliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!