Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā notikusi militāra parāde par godu Ukrainas neatkarības dienai, vēsta Ukrainas mediji.

Kijevas ielās izrādīta jaunākā militārā tehnika, kas izgatavota Ukrainā, tostarp bruņutransportieri "БТР-3", "БТР-4Е", bruņotās automašīnas "Dozor", kā arī zenītraķešu aizsardzības kompleksus "Оса", "Точка-У", "С-300" u.c.

Parādē piedalījās vairāk nekā 2500 karavīru un mācekļu, no kuriem daļa pēc svinībām kopā ar bruņoto tehniku dosies uz kaujas vietām Ukrainā.

Svinīgā uzrunā Ukrainas prezidents Petro Porošenko pēdējo mēnešu notikumus Ukrainā nosaucispar "2014. gada Tēvijas karu".

"Pēdējā mēneša notikumi mums bija īsts karš. Karš pret ārējo agresoru, par Ukrainu, par tās gribu, godu un slavu, par tautu, par neatkarību. Tēvijas karš tas ir tāpēc, ka valsts aizsardzībai metas palīgā gan jauni, gan veci cilvēki. Karš par brīvību kļuva par visas Ukrainas mērķi. Esmu pārliecināts, ka cīņa par Ukrainu beigsies mums labvēlīgi, pateicoties tautas solidaritātei un mūsu karavīru vīrišķībai un varonībai," teica prezidents.

Ukrainu neatkarības dienā sveica arī Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils, kurš aicinājis "izdarīt visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk pārtrauktu asinsizliešanu" Ukrainas dienvidaustrumos un norādījis, ka valstij "nepieciešams miers un pilsoņu piekrišana".

Jau ziņots, ka Krievijas pilsoņi un sabiedrībā pazīstami cilvēki izveidoja videouzrunu, kurā apsveica Ukrainas tautu ar neatkarības dienu. Viņi atzīmēja, ka svētku atzīmēšana šajā gadā simbolizē atbrīvošanos no padomju un totalitārās pagātnes.

Zemāk redzamajā video uzrunu teica arī pazīstamais rakstnieks un publicists Viktors Šenderovičs, kurš atzīmēja, ka "Krievija nav tikai Putins un "zaļie cilvēciņi"".

"Vairums krievu saprot, ka svešā mājā jānāk ciemos, nevis jāiebrūk. Krievijā ir daudz cilvēku, kas uzskatītu par godu nokļūt vienā ierindā ar jums," sacīja Šenderovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!