Foto: Privātais arhīvs

Nacionālboļševiks Beness Aijo, kuru Latvijā apsūdz par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu, bet kurš no Latvijas ir aizbēdzis, dižojas, ka esot līdzdarbojies Debaļceves "atbrīvošanā no fašistiem" Ukrainā.

Nacionālboļševiks ir izsūtījis virkni elektroniskā pasta vēstuļu ar fotoattēliem, kuros viņš, pēc paša teiktā, Debaļcevē ar ieroci rokās pozē uz dažādu drupu fona.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Aijo, viņš kaujās Debaļcevē esot atradies vairākās pozīcijās, palīdzot "cīņu biedriem atbrīvot Debeļcevi no fašistiem". Aijo uzsver, ka patlaban Debeļceve atrodas pilnīgā separātistu kontrolē. Kaujinieki pilsētā gaidot Krievijas izsūtīto "humānās palīdzības kravu", un Aijo pauž pateicību Krievijai par šādu atbalstu. Nacionālboļševiks izteicis cerību, ka Krievijas vadība gatavojoties nākotnē atzīt "Jaunkrievijas" neatkarību, tomēr, ņemot vērā sankciju spiedienu, tā pagaidām nodrošinot tikai humāno palīdzību Donbasam.

Aijo savā vēstījumā plaši atreferē Krievijas propagandu pret Ukrainu, piemēram, ka Ukrainas armija Debaļcevā esot nodarbojusies ar marodierismu, ievainotie kaujinieki esot nežēlīgi slaktēti, nevis ņemti gūstā u.tml.

Ukrainas armija esot pastāvīgi apšaudījusi teroristu pozīcijas un gatavojuši uzbrukumu no Debaļceves vēl trim apdzīvotām vietām. Pēc Aijo domām, šāda aktīva rosība un spēcīga pretestība Ukrainas karotājiem esot izdevusies tikai tāpēc, ka tur esot atradusies NATO kara tehnika un instruktori.

Neskatoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina un teroristu organizācijas "Doņeckas tautas republika" vadoņa Aleksandra Zaharčenko prasību padoties, "fašisti visu februāra sākumu mēģināja izkļūt no karadarbības vietas", turpināja Aijo, piebilstot, ka Ukrainas karaspēka stūrgalvīgā nepakļaušanās un pozīciju turēšana esot skaidrojama ar jau minēto NATO militāro tehniku un speciālistiem, kurus ukraiņi negribot atklāt un pazaudēt. Aijo uzskata, ka tieši tādēļ pēc Ukrainas armijas ielenkšanas "tik ļoti sarosījās Eiropa un Porošenko pieprasījis pamieru". Nekādi NATO ieroči gan pilsētā atrasti nav, savukārt paši teroristi izmanto no Krievijas nākušu bruņojumu.

Mēnesi ilgajās kaujās par Debaļcevi, kuru šonedēļ ar Krievijas militāro atbalstu ieņēma Maskavas apbruņotās teroristu bandas, Ukrainas armija zaudējusi 179 kritušos, sestdien paziņoja Ukrainas prezidenta padomnieks Jurijs Birjukovs. Aijo gan domā, ka kritušo ukraiņu karavīru skaits esot mērāms tūkstošos.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pieņēma lēmumu par Aijo meklēšanas izsludināšanu krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš ir aizbēdzis no Latvijas un paziņojis, ka patlaban atrodas pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās, tādēļ nevar ierasties uz tiesu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!