Foto: AFP/Scanpix

Izklīdinot protestus pret naftas cauruļvada izbūvi, policija ASV Ziemeļdakotas štatā ceturtdien aizturējusi 16 personas.

Protestu laikā izskanēja arī šāvieni, no kuriem daļu, iespējams, raidījuši vietējie mednieki. Varasiestādes sākušas izmeklēšanu.

Viens cilvēks sašauts rokā un kāda sieviete gandrīz sašāvusi šerifa vietnieku, kad viņa tika aizturēta, paziņojis Ziemeļdakotas štata Avārijas dienestu departaments.

Policija informēja, ka aizturēto skaits, domājams, vēl pieaugs.

Protestētāji nedēļas nogalē nobloķēja divus ceļus, sarīkojot demonstrāciju privātīpašumā. Viņi protestēja pret uzņēmuma "Energy Transfer Partners" uzsākto naftas cauruļvada izbūvi.

Projekta realizācija atsākās šomēnes, pēc tiesu lēmuma to neapturēt.

Vietējās policijas pārstāvis skaidroja, ka viņi visādi izmēģinājušies pierunāt protestētājus pārtraukt demonstrāciju, bet nesekmīgi, tādēļ nācies pielietot spēku.

Protestētāji sacēla barikādes no riepām un kokmateriāliem, ko aizdedzināja. Policisti savukārt lika lietā asaru gāzi. Sadursmes ilga vismaz piecas stundas. Rezultātā vairums protestētāju devās prom labprātīgi vai arī tika aizturēti.

Ziemeļdakotas indiāņu cilts protesti pret cauruļvada izbūvi ir pārauguši plašākā kustībā, piesaistot indiāņu ciltis arī no citiem ASV reģioniem, vides aktīvistus un indiāņu tiesību aizstāvjus.

Vietējā cilts, kuras rezervāts atrodas tuvu cauruļvada izbūves vietai, uzskata, ka tas apdraudēs ūdens piegādi rezervātam un izpostīs indiāņu svētvietas.

Cilts ir lūgusi ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju apturēt projektu un aicinājusi Tieslietu ministriju pārraudzīt vietējās tiesībsargājošās iestādes.

Federālā valdība ir divreiz lūgusi kompāniju brīvprātīgi apturēt cauruļvada izbūvi rezervāta tuvumā, kamēr varasiestādes izskatīs šo lietu. Tomēr tiesas lēma, ka cauruļvada izbūve var turpināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!