Foto: AFP/Scanpix
ASV atceres pasākumos piemin 2001. gada 11. septembra postošo teroraktu, kurā gāja bojā gandrīz 3000 cilvēku.

Ņujorkā ar atceres pasākumiem un klusuma brīdi tika pieminēti pirms 15 gadiem teroraktā bojā gājušie upuri.

Atceres pasākumā Baltajā namā savu uzrunu sacīja ASV prezidents Baraks Obama.

Savukārt piemiņas pasākumus Ņujorkā apmeklēja Demokrātu partijas prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone, kā arī republikāņu kandidāts Donalds Tramps.

Jau vēstīts, ka 2001. gada 11. septembra teroraktā Ņujorkā bojā gāja 2973 cilvēki. Teroristi ar nolaupītām lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra augstceltnēs Ņujorkā un Pentagona ēkā Vašingtonā.

Pasaules Tirdzniecības centra torņi trieciena rezultātā sabruka. Uzbrukumos gāja bojā 2973 cilvēki, vēl vairāki joprojām ir bezvēsts pazuduši. Visvairāk cilvēku – 2602 – gāja bojā ,sagrūstot Ņujorkas augstceltnēm, starp bojāgājušajiem ir 343 ugunsdzēsēji un 60 policisti, kuri ieradās notikuma vietā pēc lidmašīnu ietriekšanās torņos. Gandrīz 9000 cilvēku tika ievainoti.

Piedāvājam atskatīties uz foto un video kadriem no traģiskajiem notikumiem, kuri caur televīzijas ekrāniem un laikrakstu lapām joprojām iespiedušies atmiņā miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Divas no nolaupītajām lidmašīnām - aviokompāniju "United Airlines" reiss Nr. 175 un "American Airlines" reiss Nr. 11 - ar aptuveni 18 minūšu intervālu ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra "dvīņu torņos" Ņujorkā. Tie dažas stundas pēc trieciena sabruka. Bojā gāja 2 602 cilvēki, kas tobrīd atradās ēkās, tajā skaitā vairāki desmiti glābēju un policistu, kas bija ieradušies sniegt palīdzību.

Trešā lidmašīna - "American Airlines" reiss Nr. 77 ietriecās Pentagona ēkā Vašingtonā, izraisot eksploziju un ugunsgrēku.

Pie Valsts departamenta ēkas Vašingtonā sprāga automašīnā ievietota bumba.

Ceturtā nolaupītā lidmašīna - aviokompānijas "United Airlines" reiss Nr. 93 tika mērķtiecīgi virzīts uz Balto Namu Vašingtonā, bet nokrita netālu no Šenksvilas pilsētiņas Pensilvānijas štatā. Tika ziņots, ka pasažieri mēģinājuši uzveikt teroristus, un tie nogāzuši laineri, taču katastrofas vieta drīzāk liecināja, ka lidmašīnu notriekuši Gaisa spēku iznīcinātāji, kuri tika pacelti gaisā pēc uzbrukumiem Ņujorkā.

Ieskaitot 19 teroristus, kopā terora aktos bojā gāja 2973 cilvēki un 24 vēl joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Vašingtonā tika evakuēts Baltais nams un citas valdības ēkas. Ņujorkā valdīja haoss: slēgti tilti un tuneļi, nedarbojās telefoni. ASV gaisa telpa tika pilnīgi slēgta lidojumiem. ASV bruņotajos spēkos pasludināta kaujas gatavība "Delta" (gatavība karam). Iespējamās agresijas atvairīšanai tika sagatavoti arī kodolspēki. ASV slēdza robežu ar Kanādu un Meksiku. NATO evakuēja galveno mītni Briselē. Izraēla evakuēja savas diplomātiskās pārstāvniecības ārvalstīs.

Jau nākamajā dienā ASV valdība terora aktu organizēšanā apsūdzēja Osamu bin Ladenu, uzskatot, ka, dzīvojot Afganistānā, viņš organizējis 11. septembra terora aktus, un viņa vadīto teroristu tīklu "Al Qaeda". Notikušais uz visiem laikiem mainīja nozīmi jēdzienam "karš pret terorismu". ASV valdība pieteica teroristiem karu un notikušajā vainoja "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu, kurš slēpies Afganistānā.

2011. gada 2. maijā ASV speciālo uzdevumu spēku veiktā operācijā Pakistānā bin Ladens tika nogalināts .

Situācija uz Zemes šo 15 gadu laikā ir mainījusies. Uzbrukumu sarīkojušais grupējums "Al Qaeda" vairs netiek uzskatīts par terora draudu numur viens pasaulē - tā vietā līdz ar Sīrijas pilsoņu kara iedegšanos ir stājies neticami brutālais "Daesh" ("Islāma valsts"), kura sekotāji pēdējo divu gadu laikā ar savu vardarbību ir spējuši sēt bailes arī līdz šim nosacīti mierīgajā Vakareiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!