Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins otrdien oficiāli atklājis pasaulē garāko jūras tiltu, kas savieno Honkongu ar Makao un Ķīnas pilsētu Džuhai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atklāšanas ceremonijā Džuhai pilsētā kopā ar Sji piedalījās arī Honkongas un Makao līderi. Satiksmei tilts tiks atvērts trešdien.

Deviņus gadus celtais tilts kopā ar uzbrauktuvēm sasniedz 55 kilometru garumu. Tilta izmaksas sasniedz aptuveni 20 miljardus dolāru un tā būvniecība kavējās.

Celtniecības darbu laikā uz tilta gājuši bojā vismaz 18 strādnieku, liecina oficiālie dati. Simtiem strādnieku darbu laikā guvuši ievainojumus.

Tilta celtniecībā izmantotas 400 000 tonnu tērauda, kas būtu pietiekami 60 Eifeļa torņu uzcelšanai. Satiksmes pārvads konstruēts tā, lai spētu izturēt zemestrīces un taifūnus.

Aptuveni 30 kilometri tilta šķērso jūru, bet 6,7 kilometru garš posms pāriet zemūdens tunelī, lai netraucētu kuģu satiksmi Pērļu upes deltā. Tunelis stiepjas starp divām mākslīgi izveidotām salām.

Tilta celtniecība ir daļa no plāna izveidot vienotu līča rajonu, kas apvieno Honkongu, Makao un deviņas citas Dienvidķīnas pilsētas. Šo teritoriju apdzīvo 68 miljoni cilvēku.

Iepriekš ceļš no Džuhai uz Honkongu prasīja līdz četrām stundām, bet tilts to saīsina līdz 30 minūtēm.

Savukārt vides aktīvisti ir nobažījušies, ka tilta celtniecība nodara nopietnu kaitējumu jūras ekosistēmai. Pēdējo desmit gadu laikā Honkongas ūdeņos ievērojami samazinājies ārkārtīgi reto Ķīnas balto delfīnu skaits – no 148 uz 47. Dzīvnieki vairs nav manīti ūdeņos tilta apkārtnē, akcentē dabas aizstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!