Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas dienvidrietumos kādā pludmalē atrasti izmetušies un miruši vairāk nekā 140 vaļi, vēsta CNN.

Hemelinas līcī, kas atrodas aptuveni 300 kilometrus no pilsētas Pērtas, lielākoties piekrastē izmetušās īsspuras grindas. Piemēram, pieaugušas īsspuras grindas ir apmēram piecus metrus garas, kā arī to svars var sasniegt pat trīs tonnas.

Kopumā atpakaļ ūdenī ielaisti seši izdzīvojušie vaļi.

"Diemžēl vairums vaļu naktī izmetās sausā zemē un nav izdzīvojuši," atsaucoties uz zivsaimniecības departamenta incidentu kontroliera Džeremija Čika sacīto, ziņo CNN.

Vaļu pārvietošana bijusi arī visai sarežģīta, jo pludmale ir visai akmeņaina. Glābšanas darbos iesaistījušies arī vairāk nekā 100 vietējo iedzīvotāju.

Šī ir otrā reize 15 gados, kad šajā apkaimē izmetušies vaļi, ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja Hemelinas līča brīvdienu parka menedžere Melisa Leja. Lielākā vaļu izmešanās Austrālijas piekrastē bijusi 1996. gadā, kad krastā nonāca 320 vaļi.

Varasiestādes pašlaik aizvāc mirušos vaļus no pludmales, kā arī gatavojas pārbaudīt to DNS paraugus, lai noskaidrotu to izmešanās iemeslu krastā.

Kā atzīmē CNN, joprojām nav skaidrs, kāpēc vaļi izmetas krastā, bet ekperti pieļauj, ka tas varētu būt vairāku faktoru ietekmē, piemēram, vecuma, slimības vai ievainojumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!