Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien Vācijas galvaspilsētā Berlīnē 15 minūtes nostāvējusi PSRS diktatora Josifa Staļina statuja, vēsta aģentūra AFP.

4,8 metrus augstā figūra novietota Kārļa Marksa alejā un pēc tam novākta. Tā bijusi daļa no reklāmas kampaņas Berlīnē gaidāmai izstādei par Staļinu "Staļins. Sarkanais Dievs".

Izstāde, kurā stāstīts par Staļina kultu, Vācijas galvaspilsētā tiks atklāta 26. janvārī un apskatāma līdz jūnijam, liecina informācija Berlīnes tūrisma informācijas vietnē.

"Viņš ir viens no briesmīgākajiem masu slepkavām vēsturē, bet VDR (Vācijas Demokrātiskā Republika) viņu pielūdza kā "mūsu ēras dižāko ģēniju"," teikts izstādes aprakstā.

Izstāde veltīta padomju diktatora kultam VDR pirmajos gados.

Kamēr pasaulē Staļins tiek atzīts par masu slepkavu, Krievijā prezidenta Vladimira Putina varas gados diktatora popularitāte tikai aug. Neseni aptauju rezultāti liecina, ka Krievijas iedzīvotāji par visu laiku izcilākajām personībām uzskata Josifu Staļinu un Putinu.

Kremļa kritiķi mēģinājumus spodrināt Staļina tēlu uzskata par daļu no Putina īstenotās demokrātijas graušanas. Staļins tautas līmenī bieži tiek uztverts kā stingras valsts simbols, ko mēģina radīt arī Putins.

Krievijas Kultūras ministrija šonedēļ atsauca atļauju valstī izrādīt komēdiju par Staļina nāvi, kas stāsta par viņa tuvākā loka cīņu par varu pēc diktatora nāves 1953. gadā.

Pēc filmas noskatīšanās ministrijas speciālisti nonākuši pie secinājuma, ka filma veicina neiecietību un naidu, un pazemo Krievijas cilvēku godu. Tāpat kultūras speciālisti filmā saskatījuši padomju simbolikas – himnas un apbalvojumu – goda aptraipīšanu.

Kā norādīja Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis, Krievijā cenzūras nav, bet nedrīkst smieties par "fašistus uzvarējušo valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!