Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes ielās plānotu demonstrāciju laikā ielās izgājuši simtiem neonacistu, bet uz pret demonstrāciju pulcējušies simtiem antinacistu, vēsta Vācijas raidsabiedrība "Deutsche Welle".

Nenonacisti vēlējušies atzīmēt Ādolfa Hitlera līdzgaitnieka Rūdolfa Hesa nāves gadadienu. Medijs gan vēsta, ka antinacistu ielās bijis krietni vairāk nekā Hesa nāves atzīmētāju, un viņi klieguši: "Nacisti prom!" Drošības apsvērumu dēļ demonstrāciju tuvumā patrulēja aptuveni 1000 policistu.

Vācijā nacistu simboli, tostarp svastika, ir aizliegti. Taču demonstrantiem bija jāievēro arī citi ierobežojumi, piemēram, bija aizliegts tērpties militārās drēbēs un tika noteikti ierobežojumi tam, kādus saukļus neonacistiem ļauts skandēt un kādus plakātus nest.

"Lai gan man gribētos aizliegt demonstrāciju, mēs ļoti uzmanīgi esam izvērtējuši un noteikuši, ka fundamentālā liberālisma un demokrātijas kārtība diemžēl ir attiecināma arī uz kretīniem," raidstacijai RBB paudis Berlīnes valsts iekšlietu sekretārs Andreas Geizels.

Hesa nāves gadadienā citus gadus notikušas demonstrācijas arī citās Vācijas pilsētās. Hess bija augsta ranga Trešā reiha politiķis – trešais pēc ranga. Viņš tika arestēts 1941. gadā, kad vienatnē aizlidoja uz Skotiju, cerot salīgt mieru starp Trešo reihu un Lielbritāniju. Pēc kara viņu tiesāja un piesprieda mūža ieslodzījumu. Hess cietumā izdarīja pašnāvību 1987. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!