Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien, 27. maijā, Berlīnes ielās izgājuši tūkstošiem eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) atbalstītāju un viņu pretinieku, kas raisījis bažas par iespējamo vardarbību.

Demonstranti sākotnēji pulcējās pie Berlīnes galvenās dzelzceļa stacijas, bet pēc tam mēroja ceļu uz kilometru attālajiem Brandenburgas vārtiem, kur tie pienāca tiem no rietumu puses. Eiroskeptiķu partijas atbalstītāji gājienā devās ar karogiem un plakātiem rokās.

Savukārt AfD pretinieku alianse, kurā apvienojušies politiķi, imigrantu tiesību aizstāvji, teātru trupas, deju klubi un to publika, seksuālo minoritāšu organizācijas un arodbiedrības, solījusi apturēt eiroskeptiķu gājienu.

AfD pretinieki pieteikuši vismaz 13 kontrdemonstrācijas un cita veida akcijas.

Lielākā no tām bija paredzēta pie Reihstāga, kas atrodas otrpus Šprē gandrīz pretī galvenajai stacijai. Otrs AfD pretinieka gājiens bija paredzēts uz Brandenburgas vārtiem, tuvojoties tiem no austrumiem. Pret AfD vērstas protesta akcijas notiek arī uz laivām Šprē upē un uz kravas automašīnu platformām Berlīnes ielās, ko sponsorē slavenie Berlīnes naktsklubi.

Demonstrācijas laikā visā pilsētā tika pastiprināti drošības pasākumi, kā arī mobilizēti simtiem policistu.

Policija iepriekš bija brīdinājusi, ka nepieciešamības gadījumā lietos piparu gāzi, un vienā no laukumiem tā arī lietota, lai novērstu protestētāju mēģinājumus nogāzt nožogojumus, kas novietoti, lai šķirtu pretējās nometnes.

Citviet ar pirotehniku aizdedzinātas divas atkritumu urnas, ievainojot vienu demonstranti.

Policija paziņojusi, ka AfD mītiņā un gājienā piedalās vairāk nekā 5000 cilvēku, bet pretinieku demonstrācijas pulcējušies kopā vairāk nekā 25 000 dalībnieku.

Galvenais no akcijas organizators Reils iepriekš norādījis, ka eiroskeptiķi vēlas paust savu neapmierinātību ar kancleres Angelas Merkeles labvēlīgo politiku pret imigrantiem, ar pārmērīgo nacionālās valdības pilnvaru nodošanu Eiropas Savienībai (ES) un ar pieaugošo plaisu starp bagātajiem un nabadzīgajiem.

Bijušais ogļracis apsūdzējis AfD pretiniekus kreiso ekstrēmistu rindās vardarbīgu draudu izteikšanā, lai neļautu Bundestāgā pārstāvētai partijai paust savu viedokli.

Vienlaikus AfD līderi norādījuši, ka tādas labējo radikāļu aprindas kā identitāristu kustība uz demonstrāciju netiek aicinātas un ka aizliegtie labējo ekstrēmistu lozungi un simboli netiks pieļauti.

Šādu demonstrāciju rīkošana ārpus priekšvēlēšanu kampaņas Bundestāgā pārstāvētām partijām Vācijā nav ierasta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!