Vietējie islāmisti pārsvarā Lībijas armijas kontrolētajā Adždābijā sarīkojuši vērienīgu parādi ar teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") karogiem.

Pēc šī gada jūnijā notikušajām vēlēšanām, kurās piedalījās vien 18% balsstiesīgo un zaudējušie spēki sarīkoja apvērsumu, Lībijā faktiski darbojas divas valdības, kuru pakļautībā ir milzīgas teritorijas. Tāpat Lielu centrālo teritoriju pie Vidusjūras krasta kontrolē "Daesh", bet valstī atsevišķos reģionos un pie lielākajām pilsētām pozīcijas ieņēmuši vietējie džihādisti.

Adždābija ir viena no šādām pilsētām - tās dienvidos pozīcijas ieņēmuši Adždābijas Revolucionāru Šuras padomes (šura - no arābu valodas nozīmē "konsultēšanos Korānā") kaujinieki. Viņi sadarbojas ar citām nemiernieku grupām, tostarp "Ansar al-Sharia" grupējumu, kuram īsi pēc vēlēšanām izdevās ieņemt Lībijas otru lielāko pilsētu Bengāzī, bet šobrīd tas no pilsētas lielākās daļas ir izspiests.

Attēlā ar sarkanu un gaiši zaļu iezīmētas Lībijas divu faktisko valdību un Lībijas armijas frakciju kontrolētās teritorijas, ar dzeltenu iezīmēta teritorija, kuru kontrolē tuaregu ciltis, ar zilu - vietējo cilšu kontrolētas pilsētas, bet ar melnu - "Daesh" un citu islāmistu grupējumu rokās esošās teritorijas. Ar bultu norādīta Adždābijas atrašanās vieta.

Kā redzams fotogrāfijās, grupējuma rīcībā ir liels skaits vecu un jaunu galvenokārt "Toyota" markas apvidus auto. Tāpat kaujinieki redzami plivinām "Daesh" karogus, lai gan viņi tieši neesot saistīti ar teroristisko grupējumu, kas darbojas galvenokārt Sīrijā un Irākā, kā arī Lībijas vidienē un atsevišķos Afganistānas apgabalos.

Adždābija atrodas vien aptuveni septiņu kilometrus no Vidusjūras krasta, ap 85 kilometrus no Lībijas galvaspilsētas Tripoles un 150 kilometrus no Bengāzī. Pilsēta ir nozīmīgs ceļu krustpunkts, lai no valsts blīvāk apdzīvotās rietumu piekrastes nokļūtu austrumos un Ēģiptē, kā arī no Bengāzī aizkļūtu līdz plašajiem naftas laukiem valsts vidienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!