Desmitiem tūkstoši cilvēku dažādās ASV pilsētās un lielākajās starptautiskajās lidostās gan sestdien, gan svētdien rīkoja protesta akcijas pret ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu, kas paredz pastiprinātu imigrantu un bēgļu pārbaudi uz robežas, faktiski neļaujot iebraukšanu ceļotājiem no septiņām musulmaņu zemēm.

Pēc tam, kad ASV muitas darbinieki svētdien sāka ieviest dzīvē Trampa rīkojumu, protesti Ņujorkā, Vašingtonā un Bostonā piedzīvoja jau otro protestu vilni, pārspējot sestdien piedzīvotās masu demonstrācijas, vēsta "Reuters".

Rīkojums aptur Sīrijas bēgļu uzņemšanu valstī, kā arī visu ceļotāju iebraukšanu no Sīrijas, Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Somālijas un Sudānas. Nedēļas nogalē muitas darbinieki ieceļojušos no šīm zemēm sāka aizturēt.

ASV Senāta demokrātiskās frakcijas līderis un Ņujorkas senators Čārlzs Šūmers paziņoja, ka Trampa rīkojums ir neamerikānisks un ir pretrunā ar valsts pamatvērtībām. "Mēs šeit runājam par daudzu cilvēku dzīvības un nāves jautājumu. Es nerimšos, kamēr šis briesmīgais rīkojums netiks atcelts," viņš teica protestētāju pūlim Manhetenā, Ņujorkā.

Šī ir otrā nedēļas nogale pēc kārtas, kad ASV notiek masveidīgi protesti. Pirms nedēļas, dienu pēc Trampa inaugurācijas, ielās daudzās ASV pilsētās, kā arī citās valstīs ielās izgāja simtiem tūkstoši, atbalstot sieviešu tiesības un protestējot pret valsts varenākā cilvēka izteikumiem pret tām.

Tramps tikmēr ziņo, ka rīkojums nav vērsts pret musulmaņiem, un vīzu izsniegšana vispār ir apturēta, kamēr tuvāko 90 dienu laikā tiks ieviestas drošāka imigrantu pārbaudes politika. "Tas nav par reliģiju, tas ir par drošības uzturēšanu mūsu valstī," Trampa teikto citē "Reuters".

Viņš jau iepriekš norādīja, ka šī ir tikai daļa no jaunajiem drošības pasākumiem, lai "atstātu ārpus ASV teritorijas radikālos islāma teroristus". "Mēs nevēlamies viņus šeit," viņu citēja BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!