Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saūda Arābijā pie Mekas ikgadējā svētceļojumā jeb hadžā ieradušies aptuveni divi miljoni musulmaņu no visas pasaules, kuru galvenais mērķis pirmdien bijis pie svētās pilsētas Mekas esošais Arafata kalns, vēsta starptautiskās ziņu aģentūras.

Arafata kalns ir svētceļojuma otrais apmeklējuma mērķis pēc tam, kad Minas telšu pilsētā nakts uz pirmdienu pavadīta lūgšanās. Kalns patiesībā ir neliels klinšu pakalns smilšainā apvidū, kuru mūsdienās ielenc saudarābu izbūvēta infrastruktūra svētceļotāju pūļu uzņemšanai un kontrolei.

Arafata kalnā pravietis Muhameds teicis savu pēdējo sprediķi. Musulmaņiem ierasti svētceļojumā tā tiešā apkārtnē jāpavada lūgšanās visu dienu līdz pat saulrietam, prasot Allāham piedošanu un žēlastību.

Naktī svētceļnieki dosies atpakaļ uz Minu, kur otrdien paredzēta simboliskā Sātana nomētāšana ar akmeņiem – rituāla akmeņu mešana pa trim obeliskiem. To atrašanās vietās Sātans esot centies pierunāt Ābrahamu nepakļauties Dieva gribai ziedot savu dēlu Ismaēlu. Savukārt pēc tā seko rituālā dzīvnieku – aitu, kamieļu vai vēršu kaušana –, atzīmējot četras dienas ilgo "Eid al-Adha" svētku sākumu.

Hadžā katram musulmanim jādodas vismaz reizi dzīvē, ja viņi to var finansiāli atļauties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!