Francijas pilsētas Kalē pievārtē, pavisam netālu no Eirotuneļa, kurš savieno Franciju ar Lielbritāniju, atrodas viena no lielākajām vai pat lielākā nelegālo imigrantu pagaidu nometnēm Eiropā "Jaunie džungļi". Tās būvniecību migranti uzsāka aprīlī drīz pēc tam, kad policija nojauca divas citas Kalē nelegāli uzbūvētas apmetnes.

Līdzās bēgļu un ekonomisko migrantu teltīm šeit uzbūvēts arī tā dēvētais dienas centrs, kurā dažādas Francijas nevalstiskās organizācijas migrantiem sniedz medicīnisko palīdzību, piedāvā iespēju nomazgāties, kā arī reizi dienā izdala pārtiku.

"Jaunajos džungļos" cilvēki parasti neuzturas ilgi - šeit nonāk tie, kuri vēlas doties tālāk uz Lielbritāniju, kur cer sākt jaunu dzīvi. To nespēj atturēt pat vairāku migrantu nāves gadījumi dažu pēdējo mēnešu laikā. Tiek lēsts, ka vidēji šajā apmetnē vienlaikus uzturas ap 3000 cilvēkiem, kuri lielākoties mainās.

Daļa no šeit esošajiem gan dzīvo "Jaunajos džungļos" jau vairākus mēnešus, un, pateicoties vietējo nevalstisko organizāciju darbam, apmetnē uzceltajā skolā apgūst franču valodu, lai varētu lūgt patvērumu Francijā un nedoties tālāk.

Tāpat pagaidu apmetnē tapusi baznīca, kurā vairums apmeklētāju ir kristieši no Etiopijas un Eritrejas. Liels daudzums šeit dzīvojošo ir musulmaņi, un arī viņi "Jaunajos džungļos" no nevalstisko organizāciju ziedotajiem materiāliem uzbūvējuši savu "pagaidu" dievnamu.

Šeit sastopami gan bēgļi no tādām kara un vardarbības pārņemtām valstīm kā Sīrijas, Eritrejas, Lībijas un Afganistānas, gan ekonomiskie migranti no Etiopijas, Sudānas, Nigērijas un citām valstīm.

Turīgākie migranti gan izvēlas šajā nometnē nemaz nenonākt, un par noteiktu samaksu vairāku tūkstošu eiro apmērā noziedznieku grupējumi tos paslēpj uz Lielbritāniju vestās kravās pat vairākus simtus kilometru no Kalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!