Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes valdība paziņojusi par plāniem būvēt jaunu galvaspilsētu nedaudz uz austrumiem no 1000 gadus senās Kairas. Vēl vārdā nenosauktās pilsētas būvniecība varētu izmaksāt aptuveni 45 miljardus ASV dolāru, ziņo "Vice".

Valsts līderis
Abdelfatahs al Sisi
cer, ka jaunais plāns pēdējos gados daudz cietušo nāciju ievedīs daudz mierīgākā un finansiāli stabilākā ērā. Jaunā pilsēta došot pajumti pieciem līdz septiņiem miljoniem cilvēku un stiepsies līdz pat 250 kilometru garumā teritorijā starp Kairu un Sarkano jūru.

Projekta vadībā piekrituši piedalīties ar arī pasaules augstākās ēkas attīstītāji "Capital City Partners" un "Emaar Properties" no Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Abu uzņēmumu vadītājs Muhameds Alabars norādīja, ka plānotā pilsēta būs dabisks Kairas papildinājums. "Tā ir lieliska iespēja uzbūvēt kaut ko no paša sākuma, un, veidojot to, ņemt vērā Ēģiptes iedzīvotāju vajadzības."

Ambiciozais projekts iekļaus aptuveni 2000 izglītības iestādes, Ēģiptes parlamentu, ministrijas un visas ārvalstu vēstniecības, būvnieki atklājuši BBC. Jaunā pilsēta plānota kā pašpietiekams, moderns centrs, kurš piesaistīs iedzīvotājus no sastrēgumu un putekļu pilnās Kairas.

Vienlaikus nedēļas nogalē Ēģiptes līderis Sisi paziņoja, ka šobrīd valstij nepieciešami 300 miljardus lielas investīcijas, lai pārvarētu ekonomisko nestabilitāti un spētu atkopties. "Mēs esam aizmugurē, un tiem, kuri ir aizmugurē ir vai nu jāiet ātrāk vai jāskrien. Mūsu gadījumā arī ar skriešanu nebūs pietiekami."

Sisi plāni pārvietot galvaspilsētu nav oriģināli. Līdzīgi savulaik izdarījusi arī Brazīlija, Kazahstāna, Nigērija un citas valstis gan senākā, gan ne tik senā pagātnē. Tomēr pret šiem plāniem asi iebilst opozīcija, kura uzskata, ka valsti nepieciešams izvest no nabadzības, bet šādu projekti palīdzēs pelnīt tikai bagātiem investoriem.

Autoritārais prezidents Sisi pie varas nāca, gāžot iepriekšējo prezidentu Muhamedu Mursi 2013. gadā un apkarojot viņa politiskos atbalstītājus, kā arī ar militāru spēku nodrošinot relatīvu mieru.

Šo dažu gadu laikā bagātās Persijas līča valstis Ēģiptē jau ieguldījušas aptuveni 20 miljardus ASV dolāru. Trīs lielākie Sisi režīma balsti - Saūda Arābija, Kuveita un Apvienotie Arābu Emirāti nedēļas nogalē solīja Ēģiptei piešķirt vēl 12 miljardus ASV dolāru investīciju un palīdzības veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!