Ekvadoras Kongress ceturtdien nolēma atcelt valsts prezidenta amata termiņu skaita ierobežojumus no 2021.gada, ar šo lēmumu izprovocējot vardarbīgas demonstrācijas.

Ekvadora tādējādi pievienojās citām kreiso spēku vadītajām Latīņamerikas valstīm Venecuēlai un Nikaragvai, kurās prezidenti var tikt ievēlēti daudzkārt.

Pēc deviņas stundas ilgām debatēm un opozīcijas protestiem parlaments, kurā dominē prezidenta Rafaela Korreas atbalstītāji, ar 100 balsīm par un astoņām pret pieņēma konstitūcijas grozījumus.

Sociālists Korrea ir pie varas Ekvadorā kopš 2007.gada. Viņš nevar kandidēt prezidenta vēlēšanās 2017.gadā, bet jaunais Kongresa lēmums nozīmē, ka viņš var kļūt par prezidenta kandidātu 2021.gadā.

Ekvadoras galvaspilsētā Kito, valsts lielākajā pilsētā Gvajakilā un citās pilsētās ceturtdien notika demonstrācijas. Protestētāji prasīja parlamentam nebalsot par šādu priekšlikumu vai vismaz rīkot referendumu par to. Šāds referendums februārī ir paredzēts Bolīvijā.

Demonstrantu grupa Kito pie Kongresa ēkas uzbruka policistiem ar šķēpiem, akmeņiem, nūjām un raķetēm, ziņo iekšlietu ministrs Hosē Serrano. Policisti paglābās aiz lieliem vairogiem. Protestu organizētāji vēsta, ka ir aizturēti 20 cilvēki, bet policija neminēja aizturēto skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!