Francijas prezidents Fransuā Olands savā vēsturiskajā vizītē Havanā pirmdien ticies ar Kubas 1959. gada revolūcijas līderiem Fidelu un Raulu Kastro, vēsta raidsabiedrība BBC.

Olands ir pirmais Francijas prezidents, kurš apmeklējis Kubu kopš 1898. gada, un pirmais Rietumeiropas līderis Kubā kopš 1980. gadiem.

"Es biju pie vīra, kurš veidoja vēsturi," pēc stundu ilgas tikšanās ar Fidelu Kastro norādījis Olands. Pēc tam Francijas prezidents ticies ar pašreizējo Kubas prezidentu – Fidela brāli Raulu, kurš varas grožus pārņēma 2006. gadā, kad pasliktinājās Fidela veselība.

Francija darīs visu iespējamo, lai "beidzot tiktu atcelti mēri, kas ir smagi skāruši Kubas attīstību", Olands norādīja, uzstājoties Havanas Universitātē. Lai gan pērnā gada decembrī Vašingtona un Havana atsāka diplomātiskās attiecības, ASV noteiktais tirdzniecības embargo pret Kubu joprojām ir spēkā.

Atšķirībā no dažām citām Eiropas valstīm Francija ar Kubu vienmēr saglabājusi samērā labas attiecības, un vēlas gūt labumus no ekonomiskās sadarbības, skaidro BBC.

Kopš 17. decembra, kad ASV un Kuba paziņoja par diplomātisko sakaru atjaunošanu, salu ir apmeklējusi virkne augsta ranga ASV un Eiropas politiķu.

ASV ekonomiskās sankcijas pret Kubu ieviesa 1960. gadā, kad Fidela Kastro vadītās revolūcijas valdība bez kompensācijas nacionalizēja ASV piederošus naftas pārstrādes uzņēmumus. Pirms tam revolūcijā tika gāzta ASV draudzīgā diktatora Fulgensio Batistas valdība.

Kopš atkāpšanās no prezidenta amata 2006. gadā, 88 gadus vecais Fidels Kastro sabiedrībā parādās reti, kas dažkārt ir veicinājis baumu izplatīšanos, ka viņš ir smagi slims vai miris. Tomēr laiku pa laikam Kubas mediji publicē jaunas komunistiskās revolūcijas līdera fotogrāfijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!