Foto: AP/Scanpix

Ceturtās kategorijas viesuļvētra "Metjū" šobrīd virzās pāri Karību jūrai, tuvojoties Haiti un Jamaikai. Gaidot spēcīgāko viesuļvētru kopš 2007. gada, daļa iedzīvotāju evakuēti, bet citi stiprina ēku konstrukcijas un gādā pārtikas rezerves.

"Metjū" ir viena no spēcīgākajām vētrām, kas nesenā vēsturē plosījusies Atlantijas okeānā. Sestdien tā uz īsu brīdi kļuva par maksimālās stipruma kategorijas viesuļvētru, bet tad tās stiprumu ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs samazināja uz ceturto pakāpi. "Metjū" vēja ātrums sasniedz 240 kilometrus stundā, padarot to par spēcīgāko vētru kopš 2007. gada "Fēliksa".

Sinoptiķu prognozes par vētras kustības trajektoriju nemitīgi mainās. Ja iepriekš tika lēsts, ka "Metjū" aizķers Jamaikas austrumu teritorijas, tad tagad paredzams, ka tā virzīsies vairāk uz austrumiem un, iespējams, pirmdien skars Haiti dienvidrietumu reģionus.

Nabadzīgajā Karību reģiona valstī varasiestādes izplatījušas augstas pakāpes bīstamības brīdinājumu, kā arī liegumu pārvietoties ar ūdens transportu, jo īpaši valsts dienvidu piekrastē.

Aģentūra "Associated Press" raksta, ka "Metjū" varētu radīt iespaidīgus bojājumus Haiti. Tur plašās teritorijās izcirstie meži radījuši labvēlīgus apstākļus plūdiem un zemes nogruvumiem, kas kombinācijā ar daudzu ēku vārgajām konstrukcijām padara to par vieglu viesuļvētras mērķi.

Visticamāk, Haiti un Jamaiku viesuļvētra skars naktī uz pirmdienu. Viesuļvētras laikā Jamaikā varētu nolīt 63 centimetri nokrišņu, bet Haiti pat 101 centimetrs.

Pēc Jamaikas un Haiti šķērsošanas "Metjū" varētu doties Kubas virzienā. Apdraudēts ir Gvantanamo līča militārais cietums. Uzsākta nenozīmīgā cietuma personāla evakuācija, tostarp drošībā tiek nogādāti aptuveni 700 cilvēku, kuri ir darbinieku ģimenes locekļi. Pārējiem ieteikts meklēt patvērumu. Kopumā Gvantanamo bāzē dzīvo 5500 cilvēki, bet arestā atrodas 61 ieslodzītais.

Sinoptiķu prognozes liecina, ka "Metjū" varētu skart arī Bahamu salas un Floridas štatu. Taču tas varētu notikt vien pēc vairākām dienām. Līdz ar to ir sarežģīti prognozēt viesuļvētras iespējamos ASV nodarītos bojājumus, norādīja ASV Nacionālā Viesuļvētru centra pārstāvis.

Brīdinājums izplatīts arī Jamaikā, kur plūdi uz brīdi apturēja satiksmi uz ceļa, kas savieno valsts galvaspilsētu ar lidostu. Tikmēr iedzīvotāji sākuši evakuēties no valsts nomaļajiem reģioniem un salām. No svētdienas pajumti iedzīvotāji var rast valdības nodrošinātajos patvērumos.

Jamaikas galvaspilsētas Kingstonas lielveikalus pārpludinājušas cilvēku masas. Gatavojoties "Metjū", jamaikieši steidz pirkt ūdeni, pārtikas konservus, baterijas, kabatas lukturīšus, gāzes lampas un petroleju, kuras krājumi ātri beidzās.

Lai gan jamaikieši ir pieraduši pie spēcīgām viesuļvētrām, gaidāmais "Metjū" ir īpaši bīstams. Tās pīķī "Metjū" ir spēcīgāks par 1988. gada septembra vētru "Gilberts", kas bija postošākā vētra valsts vēsturē.

"Metjū" līdz šim prasījis vismaz divu cilvēku dzīvības, kad tas aizķēra Dienvidamerikas ziemeļu smaili. Kolumbijas varasiestādes notikumu sagaidīja ar atvieglojumu un pat prieku. Izņemot nelielus plūdus, citus bojājumus "Metjū" valstī nav radījis. Savukārt viesuļvētras nestais lietus atveldzējis vairākus gadus ilgušā sausumā izkaltušos reģionus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!