Kanādas karavīri pie robežas ar ASV trešdien sāka ierīkot nometni, kurā uz laiku tiks izmitināti haitiešu migranti, kuri ieradušies meklēt patvērumu.

Kanādas armija ierīkos apsildāmas teltis, kurās varēs izmitināt 500 cilvēku, kamēr amatpersonas izskatīs imigrantu patvēruma pieteikumus.

Ik dienu Monreālā ierodas apmēram 250 patvēruma meklētāji. Lai izmitinātu imigrantus, Kvebekas province ir atvērusi Monreālas Olimpisko stadionu, kā arī bijušo slimnīcu un skolu. Pēdējās nedēļās haitieši lielā skaitā ir nelegāli šķērsojuši ASV un Kanādas robežu, ko daļēji veicināja izplatījušās nepatiesās ziņas, ka patvēruma meklētājiem Kanādā uzreiz piešķir pastāvīgas uzturēšanās atļauju.

Kopš jūlija beigām no Savienotajām Valstīm Kanādas Kvebekas provincē ieradušies vairāk nekā 2500 haitiešu patvēruma meklētāji. Amatpersonas norāda, ka šī imigrācijas plūsma nemazinās.

Kanādas Imigrācijas ministrija 5. augustā savā "Facebook" lapā centās atrunāt migrantus no mēģinājumiem nelikumīgi šķērsot robežu, par nepatiesām saucot ziņas, ka Kanāda aicina ierasties bēgļus.

Valdības informācija liecina, ka Kanādā pērn patvērumu lūdza 410 Haiti pilsoņi, un 50,5% gadījumu patvērums tika piešķirts.

Haitiešu pieplūdumu veicinājis ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas nodoms apturēt Haiti pilsoņiem izsniegto pagaidu aizsardzības statusu. Pēc 2010. gadā Haiti notikušās zemestrīces ASV pārtrauca deportēt haitiešus. Vairāk nekā 50 000 haitiešu ASV uz laiku piešķīra aizsardzības statusu.

ASV Iekšzemes drošības ministrija ir pagarinājusi to līdz nākamā gada janvārim, tomēr maijā amatpersonas norādīja, ka šī statusa saņēmējiem vajadzētu iegūt ceļošanas dokumentus un atgriezties Haiti.

Kanāda pārtrauca deportēt haitiešus jau pēc 2004. gadā Haiti notikušā apvērsuma. Deportāciju aizliegums tika pagarināts pēc zemestrīces, bet tā termiņš beidzās pērnā gada augustā. Kopš tā brīža daudzi Kanādā dzīvojošie haitieši ir centušies iegūt pastāvīgas uzturēšanās atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!