Svētdien ar masveidīgu teroristu grupējuma "Daesh" pozīciju bombardēšanu un vairāk nekā desmit ciemu atgūšanu sākās Irākas armijas kampaņas trešais posms Mosulas atbrīvošanai no džihādistiem, vēsta bruņoto spēku pārstāvji.

Irākas spēki Mosulas virzienā virzās pa vairākiem ceļiem. Viens no tiem iet gar Tigras upes rietumkrastu, kur jau svētdien Irākas federālās policijas vienības ieņēma vairākus ciemus. Otrs – pāri tuksnešainajiem pauguriem, kādi ieskauj pilsētu no dienvidaustrumiem, kur Irākas armija un tā dēvētie "Tautas mobilizācijas spēki" no džihādistiem atkaroja vairākus ciemus.

Savukārt galvenās kaujas ar armijas 9. tanku divīzijas, pretterorisma vienību, kā arī ar smago artilēriju bruņotās federālās policijas iesaisti norisinās par Mosulas pievārtē esošo Mosulas-Bagdādes ceļa posmu, kura kontrole nepieciešama turpmākas apgādes nodrošināšanai pēc armijas dziļākas ieiešanas pilsētas rietumu rajonos. Tiek ziņots, ka Irākas spēkiem izdevies pārraut islāmistu aizsardzības līnijas pie Al Gazlani militārās bāzes, kura atrodas šīs šosejas malā uz dienvidiem no pilsētas.

Paredzams, ka ieiešana pilsētas rietumu daļā no dienvidiem būs smaga, jo džihādisti, kuri pilsētu kontrolē jau kopš 2014. gada vasaras, ir sagatavojuši sarežģītas aizsardzības sistēmas, tostarp tuneļus, slēptas munīcijas glabāšanas un snaiperu pozīcijas, kā arī pamatīgas tranšejas, uzbērumus un grāvjus, kuri redzami pat "Google Maps" satelītattēlos:

Irākas spēku virzību atbalsta arī Irākas Gaisa spēki un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas aviācija. Soctīklos publicētajās fotogrāfijās redzams, ka tuvo gaisa atbalstu frontē sniedz Irākiešu helikopteri. Tāpat irākieši virs Mosulas gaisā izmetuši arī lielu daudzumu skrejlapu, brīdinot pilsētā palikušos civiliedzīvotājus par gaidāmo iebrukumu pilsētā, aicinot viņus meklēt patvērumu un sacelties pret islāmistiem.

Tikmēr "Daesh" publiskojuši video, kurā demonstrē "Rietumu zvērības" - sabombardētas ēkas Mosulā, no kuru drupām tiek rakti ārā civiliedzīvotāji, tostarp bērni. Iepriekš irākieši vairākkārt ziņojuši, ka džihādisti savas pozīcijas nereti apzināti veido civiliedzīvotāju biezi apdzīvotos rajonos, kā arī tos sapulcina vienkopus, izmantojot par dzīvo vairogu. Tiek lēsts, ka pilsētas rietumdaļā palikuši līdz 650 000 cilvēku.

L'#EI publie une vidéo du chaos causé par les bombardements aériens de la Coalition Int. ayant ciblé la partie Ouest de #Mosul, hier. #Irak pic.twitter.com/E5IGZrXh07— Nassim al-Talib (@geopolitiquee) February 20, 2017

Irākas armijas pārstāvji jau iepriekš norādīja, ka Mosulas rietumu ieņemšana varētu prasīt ilgāku laiku un lielākus upurus bruņoto spēku vidū, ņemot vērā šīs pilsētas daļas ciešo apbūvi un šaurās ielas, kurās teroristi vieglāk var pārvietoties un uzbrukt nemanīti, kā arī paslēpt un vēlāk izmantot ar sprāgstvielām pildītus auto. Viens tāds svētdien atrasts vienā no atbrīvotajiem ciemiem:

Sagaidāms, ka Irākas spēkiem ieejot dziļāk "Daesh" kontrolētajos pilsētas rajonos no dienvidiem, tiem pievienosies spēki no austrumiem, pārceļoties pāri Tigras upei. Aculiecinieki jau pirms nedēļas ziņoja, ka Mosulas austrumu rajonos manīts liels skaits pontona tiltu fragmentu, kas varētu būt paredzēti pilsētas šturmēšanai no austrumiem un ziemeļiem.

Irākas kampaņa ar kurdu pešmergas, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas, Irānas atbalstīto šiītu grupējumu un dažādu valstu speciālo uzdevumu vienību tika sākta pērnā gada 16. oktobrī. Irākas spēku rindās bojā gājuši jau aptuveni 2000 karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!