Foto: AP/Scanpix/LETA

Protestējot pret ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no starptautiskās vienošanās par Irānas kodolprogrammu, Irānas parlamentā tautas kalpi trešdien sadedzinājuši ASV karogu un šī līguma kopiju.

Simboliskā akcija notikusi parlamenta atklātās sēdes laikā. Deputāti arī aicināja valdību sniegt "proporcionālu" atbildi ASV rīcībai, ziņo aģentūra "Reuters".

Kā redzams fotogrāfijās, sadedzināts tiek mazs karoga atveids.

ASV un Izraēlas karogi dedzināti arī protesta akcijā pie bijušās ASV vēstniecības Teherānā, liecina fotoaģentūru attēli.

Tramps par ASV izstāšanos no daudzpusējās kodolvienošanās paziņoja 8. maijā. Ar šo 2015. gada dokumentu, ko Teherāna noslēdza ar ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm, Vāciju un Eiropas Savienību, Irāna apņēmās ierobežot savu kodolprogrammu. Rietumos Irānas kodolaktivitātes viesa bažas, ka tā var tikt izmantota atomieroču radīšanai. Rietumi vienošanās ietvaros atcēla pret Irānu noteiktās sankcijas.

Kodolvienošanās tika uzskatīta par lielu panākumu gadiem ilgušajās sarunās ar Irānu, taču Tramps norādīja, ka Irāna nepilda vienošanos atbilstoši tās garam un nodēvēja dokumentu par vienu no sliktākajiem ASV vēsturē.

Vienošanās paredzēja, ka Irānai ir jāsamazina urāna bagātināšanai paredzēto centrifūgu skaits. Tāpat Irāna apņēmās ievērojami samazināt savus bagātinātā urāna krājumus un turpmāk nebagātināt urānu līdz līmenim, kas piemērots kodolieročiem.

Pēc Trampa paziņojuma par ASV izstāšanos no šīs vienošanās, Vācija, Francija, Lielbritānija apliecināja, ka turpinās pieturēties pie šī līguma.

Par pasaules reakciju uz Trampa lēmumu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!