Foto: Reuters/Scanpix
Jordānas Karaliskie gaisa spēki pagājušajā nedēļā Sarkanās jūras Akabas līcī nogremdēja lidmašīnas vraku, lai tādējādi palīdzētu veidot jaunu koraļļu rifu, ziņo "Gulf News".

Interesenti un Jordānijas karavīri no krasta varēja vērot kā ūdenī nolaists gaisa spēku ziedotais lidmašīnas "C-130 Hercules" vraks. Lidmašīna iepriekš norakstīta, un pirms ielaišanas ūdenī no tās korpusa noņemtas visas dabai nedraudzīgās detaļas, atstājot vienīgi metāla karkasu.

Plānots, ka tas kalpos kā jauna platība, uz kā veidoties, vairoties un kur paslēpties jūras faunai, tostarp koraļļiem un dažādām zivīm. Augu valsts varēs iesakņoties gan korpusa ārpusē, gan iekšienē. Tā kā lidmašīna nolaista tikai 15 metru dziļumā, tā būšot pieejama arī nirējiem un apskatāma no izbraukumu laivām ar stikla dibeniem.

Līdzīgi projekti tiek īstenoti arī citviet pasaulē. Piemēram, Atlantijas okeāna dibenā vairāku gadu laikā nogremdēti jau tūkstošiem Ņujorkas metro vilcienu vagonu.

"Lockheed Martin" ražotā "C-130 Hercules" ir 30 metrus gara militārā transporta lidmašīna ar 40 metru spārnu vēzienu. Īpaši pielāgota šī modeļa lidmašīna var pārvadāt līdz 120 karavīriem pilnā bruņojumā. Fotogrāfijās redzams, ka karkasa nolaišanas laikā pār to pārlaidusies cita, vēl izmantota šī paša modeļa lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!