Foto: Reuters/Scanpix

Nedēļas nogalē no stingra drošības režīma cietuma ASV Ņujorkas štatā, izmantojot elektroinstrumentus, aizbēga divi notiesāti slepkavas. Žurnālistiem kopā ar štata gubernatoru Endrjū Kuomo bija iespēja apskatīt viņu bēgšanas ceļu.

Klintona Labošanas darbu iestāde, no kuras piektdienas vakarā izbēga 48 gadus vecais Ričards Mats un 34 gadus vecais Deivids Svīts, tiek saukta arī par "Mazo Sibīriju". Šī ir pirmā veiksmīgā bēgšana no iestādes 150 gadu laikā.


Slepkavas, izmantojot elektroinstrumentus, izgrieza caurumu kameras aizmugures sienā, kas veidota no tērauda, un iekļuva starptelpā, kur atrodas caurules. Amatpersonas uzskata, ka instrumentus cietumniekiem varētu būt nodevusi kāda trešā persona.

Bēgļi tad pārvietojušies pa komunikāciju tuneļiem, tai skaitā izgriezuši caurumu resnā caurulē, pa kuru turpinājuši bēgšanu, galu galā izlienot pa lūku uz blakus cietumam esošās ielas. Ieslodzīto prombūtne pamanīta tikai sestdienas rītā. Vīrieši gultās zem segām bija atstājuši drēbju saišķus, lai izskatītos, ka viņi tur guļ.

Kā redzams fotogrāfijās, pie caurulē izgrieztā cauruma bēgļi atstājuši zīmīti ar uzrakstu "lai jums jauka diena".

Ņujorkas štats pirmdien izsludināja 100 000 dolāru (aptuveni 89 tūkstoši eiro) atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu noziedznieku notveršanā

Mats ir notiesāts ar 25 gadu cietumsodu par vīrieša nolaupīšanu un nogalināšanu 1997. gadā. Svīts izcieta mūža ieslodzījumu bez tiesībām uz apžēlošanu par šerifa palīga slepkavību.

Policija mēģina noskaidrot, kā cietumnieki ieguvuši instrumentus un spējuši netraucēti paveikt darbus. Pastāv bažas, ka viņiem varētu palīdzēt kāds ārpus cietuma un ka slepkavas jau aizbēguši uz Kanādu vai citu štatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!