Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ar lielu līksmību un vērošanu pie lielajiem ekrāniem Ziemeļkorejas iedzīvotāji galvaspilsētā Phenjanā sagaidījuši ballistiskās raķeti, kura pārlidojusi pāri Japānai, vēsta ārvalstu mediji.

Kā redzams ziņu aģentūru "Reuters", "AFP" un "AP" publicētajos fotoattēlos, Phenjanā iedzīvotāju pūļi pulcējušies pie lielajiem ekrāniem, lai vērotu vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes "Hwasong-12" izmēģinājumu.

Savukārt Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns notikumu vērojis no ballistiskās raķetes palaišanas vietas Phenjanas apkārtnē.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja piektdien izšāva austrumu virzienā vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti, kas pārlidoja Japānu un nokrita Klusajā okeānā. Ziemeļkoreja šādi atbildēja uz jaunām ANOsankcijām, kas pirmdien tika noteiktas pret šo valsti tās 3. septembrī veikta kodolizmēģinājuma dēļ.

ANO Drošības padome piektdien stingri nosodīja "augsti provokatīvo" Ziemeļkorejas raķetes palaišanu pāri Japānai, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ieplānoja sarunas ar Japānas un Dienvidkorejas vadītājiem par šo krīzi.

Japānas aizsardzības ministrs Icunori Onodera žurnālistiem sacīja, ka raķete, ko Ziemeļkoreja piektdien izšāva austrumu virzienā pāri Japānai, nolidojusi 3700 kilometrus, kas ir pietiekami, lai sasniegtu Guamu, kuru no Ziemeļkorejas šķir 3400 kilometru. Tas ir lielākais attālums, kas nolidots Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumos.

Savukārt Čenuns sestdien solīja pabeigt šīs valsts kodolieroču programmu, neraugoties uz pastiprinātām sankcijām pret Phenjanu. Kims sacīja, ka Ziemeļkorejas ieroču attīstības galīgais mērķis ir panākt "reālu spēku līdzsvaru" ar ASV.

Kims arī teica, ka piektdien notikušais vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes "Hwasong-12" izmēģinājums, to raidot pāri Japānai, ir bijis veiksmīgs un palielinājis Ziemeļkorejas "kodolspēku kaujas spēju", vēstīja Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

Šī modeļa raķete tika izmēģināta arī 29.augustā, to raidot pāri Japānas teritorijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!