Vairāk nekā 150 vietās ASV sestdien notika plašas protesta akcijas, kuru dalībnieki pieprasīja prezidenta Donalda Trampa nodokļu deklarāciju publiskošanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau pirmsvēlēšanu laikā Tramps atteicās sniegt informāciju par saviem nodokļu maksājumiem, tādējādi pārkāpjot nerakstītu praksi, kas Republikāņu partijas kandidāta kritiķiem deva iemeslu spekulēt par iespējamiem miljardiera interešu konfliktiem.

BBC atgādina, ka likums nepieprasa prezidentam publiskot nodokļu deklarācijas. Taču kopš martā medijos parādījās nepilnīga informācija par Trampa 2005. gada deklarāciju, amerikāņi uz tagadējo prezidentu izdarījuši arvien lielāku spiedienu.

Protesti ASV sakrita ar laiku, kad amerikāņiem jāiesniedz savas nodokļu deklarācijas. Pēc sadursmēs starp Trampa oponentiem un viņa atbalstītājiem Bērklijā, Kalifornijas štatā, varasiestādes aizturējušas vismaz 21 cilvēku.

Protestu ideja tika dēstīta janvārī, kad Trampa vadošā padomniece Kelienna Konveja izteicās – prezidenta Trampa nodokļu deklarācijas netiks publiskotas, jo "sabiedrību tas neinteresē". Drīz pēc tam jurisprudences profesore Dženifera Tauba mikroblogošanas vietnē "Twitter" mudināja cilvēkus protestēt, lai pierādītu, ka iedzīvotājus interesē informācija par Trampa finansiālajām saistībām.

"Es vēlējos izpaust sevi un pat savos trakākajos sapņos es neiedomājos, ka šodien stāvēšu šeit un redzēšu savu ideju šādi realizētu," raidsabiedrībai BBC no protesta akcijas Vašingtonā pastāstīja Tauba. "Šis pikets ir arī par nodokļu sistēmu kā tādu. Gan tādā nozīmē, ka visiem jāmaksā sava tiesa, gan publisko resursu ieguldīšanā lietās, kas veicinās ikviena labklājību."

Protestētāji saskārās ar Trampa atbalstītāju pretestību, kuri savu viedokli pauda gan internetā, apsūdzot piketētājus par veca temata tirdīšanu, gan dodoties ielās, kur sadursmes nereti pārauga vardarbībā – sociālajos medijos publiskoti attēli, kuros redzami kautiņi, priekšmetu mešana pa citiem cilvēkiem un dažādu aerosolu uz viņiem.

Vēstīts, ka Tramps 1995. gadā deklarējis zaudējumus 916 miljonu dolāru apmērā, kas viņam, iespējams, ļāva gadiem ilgi likumīgi izvairīties no nodokļu nomaksas, vēstīja "New York Times".

Izdevums apgalvo, ka tā rīcībā nonākuši agrāk nepublicēti dati, ka Tramps savā nodokļu deklarācijā uzrādījis minētos zaudējumus, kas bijuši saistīti ar nesekmīgu kazino biznesu Ņūdžersijas štata Atlantiksitijā, ar neveiksmīgu mēģinājumu pievērsties aviopārvadājumu nozarei un neīstā laikā pieņemtu lēmumu iegādāties viesnīcu "Plaza" Manhetenā.

Publikācijā teikts, ka ziņu par Trampa ar nodokļiem apliekamajiem ieņēmumiem turpmākajos gados nav, bet pieminētie 1995. gada zaudējumi ir pietiekami, lai 18 gadu garumā izlīdzinātu ieņēmumus 50 miljonu dolāru apmērā gadā. Tajā nav norādīts, vai Tramps izmantojis minēto iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!