Iespaidīgie mežu ugunsgrēki, kas pēdējās nedēļās postījuši Kanādu, turpina plesties plašumā, svētdien ziņo CNN.

Līdz šim Albertas provincē evakuēti vismaz 900 tūkstoši iedzīvotāji. Kā ziņo CNN, ugunsgrēku apjoms nu jau ir tik liels kā Honkongas pilsēta.

Pastāv arī bažas, ka vējainā un sausā laika dēļ uguns liesmas var plesties tikai plašumā, tādējādi skarot arī tuvākās pilsētas un blakus esošās provinces, norāda medijs.

Vairāk nekā 500 ugunsdzēsēji cīnās ar liesmām Fortmakmari pilsētā Albertas provinces ziemeļos, kuru vissmagāk ir skāruši ugunsgrēki. Cīnīties ar liesmām palīdz 15 helihopteri un 14 lidmašīnas, kas speciāli aprīkotas darbam ar meža ugunsgrēkiem.

Savukārt ārpus pilsētas ar liesmām cīnās vairāk nekā 1400 ugunsdzēsēji. Dzēšanas darbos iesaistīti arī 133 helikopteri.

"Šī ir elle Zemes virsū," sacījis kāds Fortmakmari pilsētas iedzīvotājs.

Piektdien Kanādas premjerministrs Džastins Trudo nāca klajā ar paziņojumu, kurā aicināja visus Kanādas iedzīvotājus ziedot labdarībai, lai novērstu ugunsgrēkā radīto postu.

"Es vēlreiz gribētu pateikties pašiem pirmajiem glābējiem, kuri strādā nenogurstoši - dienu un nakti, lai cīnītos ar šo uguni," sacīja Trudo. "Mēs esam izturīgāki, mēs esam kanādieši, un tikai kopā mēs izturēsim šos grūtos laikus," uzsvēra Kanādas premjerministrs.

Jau vēstīts, ka milzīgajā savvaļas ugunsgrēkā Kanādā, kura dēļ evakuēta vesela pilsētiņa ar desmitiem tūkstošiem iedzīvotāju, iznīcinātas jau vairāk nekā 1600 būves, tostarp dzīvojamās mājās.

Ugunsnelaime piemeklējusi Albertas provinci, kur draudu dēļ jau nedēļas vidū evakuēti aptuveni 88 tūkstoši Fortmakmari naftas ieguves pilsētiņas iemītnieku. Policijas pārstāvji apgalvojuši, ka bija nepieciešamas vismaz četras dienas, lai evakuētu visus pilsētas iedzīvotājus.

Liesmām izplešoties uz dienvidiem, apdraudēti tagad ir arī Anzakas un Gregoires ciemi, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus no Fortmakmari, vēlu ceturtdienas vakarā brīdināja amatpersonas.

Amatpersonas arī paziņojušas, ka Fortmakmari iedzīvotājiem tuvākajā laikā nebūs iespējams atgriezties mājās. Ugunsgrēka dēļ slēgtas vai ierobežota darbība desmitiem naftas pārstrādes rūpnīcu. Ugunsdzēsēji joprojām cīnās, lai no iznīcības pasargātu mājas un uzņēmumus.

Sarkano gaili, kura cēlonis vēl nav zināms, veicina sausie krūmāji, zemais gaisa mitrums un vējš. Kopš pagājušās nedēļas svētdienas, kad ugunsgrēks sākās, tā platība no 7 500 hektāriem ceturtdien pieaugusi līdz 85 000 hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!