Foto: Reuters/Scanpix

Kanādiešu transportlīdzekļu karavāna ceturtdien, 24. jūlijā, ieradās ar 1 000 litriem ūdens ASV pilsētā Detroitā, lai protestētu pret to, ka teju vai bankrotējusī pilsēta atslēdz ūdeni tiem iedzīvotājiem, kas nav nomaksājuši rēķinus.

11 spēkrati šķērsoja Detroitas ielas, lai nogādātu Svētā Pētera episkopāļu baznīcai ūdeni.

Kanādiešu atvesto ūdeni glabās pie baznīcas, lai iedzīvotāji, kas palikuši bez ūdens, varētu nākt un to iegūt.

Plānots, ka pilsētā ieviesīs vēl pāris "ūdens uzpildes stacijas".

Detroitas ūdens un Kanalizācijas departaments sācis pastiprināti apzināt cilvēkus, kas nav samaksājuši par ūdens pakalpojumiem. Ja martā ūdeni atslēdza 500 cilvēkiem, tad jūnijā ūdens atslēgts jau aptuveni 7 200 cilvēkiem.

Ūdeni atslēdz, ja klients 60 dienu laikā nav samaksājis rēķinu, vai arī, ja klients par to ir parādā 150 dolārus. Departaments aprēķinājis, ka vidējais parāda lielums ir 540 dolāri.

Jūnijā kopējais parāds sasniedza 90 miljonus dolārus, parādnieku skaits – gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi – bija lielāks nekā 90 000.

Ūdens atslēgšana šobrīd ir apturēta uz 15 dienām, lai departaments varētu informēt cilvēkus par to, ka laicīgi jānomaksā rēķini.

Cilvēktiesību grupas ir vērsušās ANO ar sūdzību, ka iedzīvotājiem netiek nodrošināts ūdens. Tās vērš uzmanību uz to, ka bez ūdens ir palikušas ģimenes ar bērniem, pensionāri un cilvēki ar invaliditāti.

Arī citas organizācijas ir steigušās palīgā Detroitas iedzīvotājiem. Piemēram, dzīvniektiesību grupa ir piedāvājusi 10 Detroitas iedzīvotājiem nomaksāt parādus, ja viņi piekritīs uz mēnesi kļūt par vegāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!