Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II otrdien svinīgā ceremonijā no Karalisko jūras spēku uzskaites noņēmusi vienu no lielākajiem valsts rīcībā esošajiem kuģiem, agrāko flotes flagmani "HMS Ocean", atsaucoties uz Lielbritānijas valdības paziņojumu, vēsta ASV Jūras spēku institūts.

Viņas Majestāte uz "HMS Ocean" klāja Devonportas jūras spēku bāzē parakstīja dokumentus, kas nepieciešami, lai par jauno flagmani pasludinātu tikai pērn karaflotē pieņemto aviācijas bāzeskuģi "HMS Queen Elizabeth". Jaunais flagmanis "HMS Queen Elizabeth" flotē uzņemts vien pērnā gada decembrī, un plānots, ka pēc diviem gadiem Karaliskie Jūras spēki savā rīcībā saņems arī otru 65 000 tonnu smago īpaši lielās klases bāzeskuģi "HMS Prince of Wales".

Savukārt helikopteru bāzeskuģis "HMS Ocean", kurš Lielbritānijai kalpojis 20 gadus, tikšot pārdots Brazīlijai par nepilniem 100 miljoniem eiro. Paredzams, ka tuvāko mēnešu laikā kuģis tiks pielāgots Brazīlijas vajadzībām, un tās jūras spēku rīcībā nonākšot jau šī gada jūnijā.

"HMS Ocean" pirmā lielā militārā misija bija uz Sjerraleoni 2000. gadā, tāpat tas izmantots misijās Irākā pēc 2003. gada un Lībijā 2011. gadā. 1999. gadā helikopteru bāzeskuģis kalpojis par palīdzības platformu palīdzības sniegšanai viesuļvētras skartajā Nikaragvā, un pērn līdzīgā misijā Karību jūras salās pēc viesuļvētras "Irma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!