Foto: Reuters/Scanpix
Ar mērķi šokēt pasauli un izbeigt nelegālo ziloņkaula tirdzniecību, Kenijā sadedzinātas 105 tonnas ziloņkaula 87 miljonu eiro vērtībā, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Kopā 11 sārtos Nairobi nacionālajā parkā tika sadedzināti 16 tūkstoši ziloņu ilkņu un 1,4 tonnas degunradžu ragu. Tas nozīmē, ka tika iznīcināts vairums Kenijas ziloņkaula kolekcijas, raksta "Sky News".

Melnajā tirgū šādu ziloņkaula apjomu varētu pārdot par 87,4 miljoniem eiro, bet degunradžu ragu vērtība tiek lēsta 70,2 miljonu eiro apmērā.

Ziloņkaula sārtus aizdedzināja Kenijas prezidents Uhuru Kenjata, ceremonijā piedalījās arī vairāku Āfrikas valstu vadītāji. "Nevienam, un es atkārtoju, ka nevienam nav ļauts tirgoties ar ziloņkaulu, jo tas nozīmē nāvi mūsu ziloņiem un nacionālajam mantojumam," uzrunā teica Kenjata.

Ziloņkaula kaudzes degs vairākas dienas. "Sky News" raksta, ka 16 tūkstoši sadedzināto ilkņu ir tikai maza daļa no tā apjoma, kas tiek iegūts no 30 tūkstošiem ziloņu, kas katru gadu Āfrikā tiek nonāvēti.

Pieprasījums pēc ziloņkaula Āzijā, kur viens tā kilograms maksā 874 eiro, ir novedis pie tā, ka Āfrikas ziloņu populācija no 1,2 miljoniem 1970. gadā ir sarukusi līdz 400 tūkstošiem mūsdienās. Un tiek lēsts, ka ziloņi nākamo 50 gadu laikā varētu izmirt pavisam.

Arī degunradžu populācija ir sarukusi zem 30 tūkstošiem dzīvnieku.

Ziloņkaula tirdzniecība tika aizliegta 1989. gadā, taču Ķīnā ir atļauta tā ziloņkaula pārdošana, kurš iegūts pirms noteiktā aizlieguma. Aktīvisti norāda, ka tas ir vien veids, kā nomaskēt nelegālo importu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!