Krievija ir gandrīz pabeigusi savas visu laiku lielākās Arktikas bāzes izbūvi Koteļnijas salā Ziemeļu ledus okeānā. Vienlaikus Franča Jozefa Zemes arhipelāgā top tā dēvētais "Arktikas āboliņa" komplekss.

Koteļnijas salā topošā bāze tiek būvēta vietā, kur jau reiz Padomju Savienības gados atradušās militāras būves, bet vēl nekad nav atradusies tik liela bāze, Kremļa finansētajam medijam "RT" atklājis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Koteļnija ir lielākā sala Lapteva jūrā esošajā Jaunsibīrijas arhipelāgā. Padomju gados uz salas atradās novērošanas bāze un radaru stacija, bet līdz mūsdienām tajā bija saglabājusies tikai civiliem mērķiem paredzēta meteoroloģiskā stacija.

Krievijas Ziemeļu flotes inženieri darbu pie būvniecības uzsāka 2013. gadā, no salas aizvācot sarūsējušas mucas un reiz pamesto transportlīdzekļu atliekas un izbūvējot lidlauku.

Jaunā pagaidu bāze kļuvusi par 99. arktiskās taktiskās grupas, kas ir Krievijas Jūras spēku pastāvīgā vienība, jauno bāzi. Sala citādi ir praktiski neapdzīvojama un galvenokārt sastāv no klinšaina līdzenuma, kura augsnes virskārtu ir pārņēmis mūžīgais sasalums. Šī brīža plāni Krievijas spēku atrašanos uz salas paredz vismaz līdz 2018. gadam. Tie būšot aprīkoti ar visiem jaunākajiem ieročiem, paziņojis Šoigu.

Tikmēr, pilnveidojot Ziemeļu flotes infrastruktūru, Franča Jozefa Zemes arhipelāga Aleksandras Zemē top "Arktikas āboliņa" komplekss (attēlā). Aptuveni 14 000 kvadrātmetru lielais komplekss ietver gan dzīvojamās, gan administratīvās telpas.

Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka tā ir vienīgā būve, kas top virs 80. paralēles. Tā bez papildus apgādes spēs uzturēt 150 karavīrus un administratīvo personālu līdz pat pusotru gadu ilgam periodam.

Mazākas bāzes tikšot izvietotas arī uz Vrengeļa salas, Čukču pussalas austrumu krastā, Kuriļu salās, kā arī Šmita ragā Čukču jūras krastos. Kopumā seši lidlauki tajās tikšot pabeigti tuvāko divu gadu laikā. Krievijas militārās infrastruktūras atjaunošana sākās 2012. gadā.

Foto no topošā "Arktikas āboliņa" kompleksa:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!