Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien 33 Krievijas pilsētās protestos pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu aizturēti vismaz 839 cilvēki, liecina organizācijas "OVD-Info" dati.

Visvairāk aizturēto ir Sanktpēterburgā - 324 cilvēki. Atbilstoši tīmekļa medija "Fontanka" datiem aizturēto skaits šajā pilsētā varētu tuvoties 500. Jekaterinburgā aizturēti 129 cilvēki.

Kā norāda "OVD-Info", tās ir ziņas tikai par konkrēti zināmajiem aizturētajiem. "Patiesībā aizturēto skaits šajās pilsētās ir lielāks," skaidro organizācijā.

Kopumā Krievijā akcijās pret pensiju reformu piedalījušies 60 līdz 80 tūkstoši cilvēku, tviterī norādīja opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs.

Svētdien, kad Krievijā notika reģionālās vēlēšanas, atsaucoties Navaļnija aicinājumam, tika rīkoti protesti pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Teju visur varasiestādes mītiņus bija aizliegušas un izvērsušas represijas pret akciju organizētājiem.

Daudzviet protestos skanēja saukļi ne tikai pret pensiju reformu, bet arī pret prezidentu Vladimiru Putinu.

Lai izkliedētu protestu dalībniekus, policija daudzviet, arī Maskavā, pielietoja fizisku spēku un lika lietā arī stekus.

Krievijā plānots pensionēšanās vecumu sievietēm pakāpeniski paaugstināt līdz 60 gadiem, bet vīriešiem - līdz 65 gadiem. Pašlaik Krievijā sievietes var pensionēties 55 gadu vecumā, bet vīrieši 60 gadu vecumā.

Pasaules Bankas dati liecina, ka Krievijā vidējais paredzamais dzīves ilgums vīriešiem ir 66 gadi un sievietēm 77 gadi, bet 43% vīriešu var arī nenodzīvot līdz 65 gadu vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!