Foto: Arhīva foto

Lai mazinātu saspīlējumu starp Turcijas un kurdu spēkiem, Menbižas pilsētas apkārtnē Sīrijas ziemeļos līdzās ASV specvienību karavīriem patrulē arī Krievijas spēki, liecina soctīklos publicētās fotogrāfijas.

Pēc tam, kad Turcija un tās atbalstītie Sīrijas opozīcijas grupējumi ieņēma Bābas pilsētu, tie iesaistījās bruņotās sadursmēs ar Krievijas atbalstītajiem Sīrijas valdības spēkiem, kā arī uzbruka ASV atbalstītajiem kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem".

Lai novērstu Turcijas virzību dziļāk Sīrijā, režīma spēki pirmie atkaroja virkni ciemu no teroristu organizācijas "Daesh" un sasniedza ap Menbižu nostiprināto kurdu fronti. Savukārt, kurdi, lai mazinātu Turcijas uzbrukuma draudus, daļu "Sīrijas Demokrātisko spēku" kontrolētās teritorijas nodeva Sīrijas spēku kontrolē, kā arī lūdza ASV atbalstu.

Šīs nedēļas sākumā tika ziņots, ka Menbižas apkārtnē ieradušies aptuveni 500 ASV speciālo uzdevumu vienību karavīri, lai novērstu Turcijas un tās atbalstīto grupējumu uzbrukumus kurdiem, kurus tā uzskata par efektīvāko sabiedroto cīņā pret džihādistiem Sīrijā.

Confirmed: Regime forces entered #SDF/#YPG controlled territory heading to W. #Manbij & current frontline with #FSA (clashes ongoing). pic.twitter.com/D6lRLvDQGr— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) March 8, 2017

Sīrijas armijai nodotajā teritorijā šonedēļ ieradās Bašara al Asada armijas karavīri (foto un video augšā)

Sīrijas armijai nodotajā teritorijā manīti arī Krievijas speciālo uzdevumu vienību karavīri, tostarp kādā fotogrāfijā vienam no viņiem ir "Sīrijas Demokrātisko spēku" zīmotne.

Pērn Turcija pauda publisku sašutumu, kad internetā tika publicētas fotogrāfijas, kurās ASV speciālo uzdevumu karavīriem bija "Sīrijas Demokrātisko spēku" sastāvā esošā kurdu grupējuma "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) zīmotnes.

Turcija YPG uzskata par "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK), ko tā uzskata par teroristu organizāciju, atzaru. Šī iemesla dēļ Turcijas prezidents iepriekš solīja, ka pēc Bābas iekarošanas nākamais mērķis būs kurdu kontrolētā Menbiža.

ASV un Krievijas speciālo uzdevumu vienību karavīri situācijas eskalācijas novēršanai Menbižas reģionā patrulējot savstarpēji netālu, norāda Lielbritānijas medijs "Telegraph". Tā ir līdz šim tuvākā lielvalstu armiju sadarbība Sīrijā.

Gan ASV, gan Krievija sadarbojas ar Turciju, tostarp abas lielvalstis to līdz šim atbalstīja kampaņās pret "Daesh", taču neatbalsta Turcijas vēršanos pret kurdiem.

Krievijas spēki Menbižas apkārtnē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!