Desmiti tūkstoši cilvēku otrdien pulcējās Havanas Revolūcijas laukumā, lai mītiņā pieminētu Kubas revolūcijas līderi Fidelu Kastro, kurš 23. novembrī mira 90 gadu vecumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pasākums sākās ar valsts himnas dziedāšanu un ievērojamu personu uzrunām. Mītiņu noslēdza Fidela Kastro brālis un pašreizējais Kubas prezidents Rauls Kastro, nosaucot Fidelu par līderi revolūcijai, ko vienkāršie ļaudis veica vienkāršo ļaužu interesēs.

Revolūcijas laukumā kubieši parasti pulcējās klausīties Kastro kvēlajās runās. Pūlis piemiņas mītiņā skandēja saukļus "Lai dzīvo revolūcija!" un "Fidel, Fidel!". Pasākumu apmeklēja kreisā spārna Latīņamerikas līderi, bet citas valstis pārstāvēja zemāka ranga amatpersonas.

Līdzās Meksikas, Ekvadoras, Bolīvijas, Venecuēlas, Panamas, Dienvidāfrikas un Zimbabves prezidentiem pasākumā piedalījās un runu teica arī Grieķijas premjers Alekss Ciprs. Dienvidāfrikas līderis Džeikobs Zuma uzrunā cildināja Kubas sasniegumus veselības aprūpē un izglītībā, kā arī atbalstu Āfrikas valstīm, atzīmē BBC.

Trešdien Kastro pelni, kas saskaņā ar Kubas oficiālo mediju vēstīto atrodas Aizsardzības ministrijā, tiks vesti uz dienvidaustrumu pilsētu Santjago. Brauciens pretējā virzienā atkārtos maršrutu, pa kādu 1959. gadā, uzvarot revolūcijai, uz Havanu virzījās Kastro.

Svētdien viņa pelni tiks apglabāti Santjago kapsētā.

Baltais nams paziņoja, ka piemiņas pasākumā piedalīsies vēstnieka Havanā kandidāts Džefrijs Delaurentis un nacionālās drošības padomnieka vietnieks Bens Rods, bet oficiāla delegācija netiekot nosūtīta. Rods bija viena no ASV amatpersonām, kas piedalījās sarunās par attiecību uzlabošanu ar Kubu, ko abu valstu valdības pasludināja 2014. gada decembrī.

Jāatzīmē, ka ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Donalds Tramps pirmdien brīdināja izbeigt viņa priekšgājēja Baraka Obamas iesākto atkusni attiecībās ar Kubu, ja Havana neizrādīs gatavību uzlabot situāciju cilvēktiesību jomā un atvērt savu ekonomiku.

Fidels Kastro pie varas nāca 1959. gadā, revolūcijā gāžot diktatoru Fulgencio Batistu. Pasliktinoties veselības stāvoklim, Kastro 2006. gadā varu nodeva savam brālim Raulam. Viedoklis par Kastro, kurš gandrīz pusgadsimtu valdīja Kubā, daudziem ir krasi atšķirīgs.

Sociālistu līdera atbalstītāji uzskata, ka viņš atdeva Kubu tautai un slavē viņa sociālās programmas, sevišķi izglītībā un veselības aprūpē. Tikmēr kritiķi sauc viņu par diktatoru, kurš necieta opozīciju un citādi domājošos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!