Pēdējā laikā ASV krastos pieredzēts pēdējos gados nebijis kubiešu imigrantu pieplūdums, atsaucoties uz ASV krasta apsardzes statistiku, ziņo RT. Kopumā 37 gadījumos ASV piekrastē decembrī vien pārtverts 481 imigrants, kas ir par 117% vairāk nekā pirms gada.

Savukārt jau šā gada pirmajās piecās dienās septiņos atsevišķos gadījumos pārtverti 96 bēgļi. Gandrīz visi no iebraucējiem nosūtīti atpakaļ uz Kubu.

No Kubas līdz tai tuvākajam ASV Floridas štata krastam ir aptuveni 150 kilometri. Gandrīz visi pārtvertie bēgļi salīdzinoši īsajā, bet bīstamajā ceļā parasti dodas paštaisītos peldlīdzekļos, kuri ne vienmēr iztur ceļojumu.

Kopš decembra vidū ASV paziņoja par attiecību uzlabošanu ar Kubu un pieļauj vēstniecības atvēršanu Havannā, ASV krasta apsardzes patruļu skaits ir ievērojami palielināts.

"Krasta apsardze ievērojami palielinājusi klātbūtni reģionā un attur imigrantus no šiem bīstamajiem un nāvējošajiem ceļojumiem. Iebraucējiem jābūt vīzai vai citiem iebraukšanas dokumentiem, citādi ikviens jūrā pārtvertais tiks nosūtīts atpakaļ uz Kubu, kā to nosaka imigrācijas likums," skaidro Krasta apsardzes 7. rajona komandieris Džeiks Korns.

Krasta apsardzes pārstāvji norāda, ka dienesta pienākums ir nodrošināt nacionālo likumu ievērošanu, drošu un likumīgu migrāciju, kā arī vērsties pret nelikumīgiem veidiem, ieceļot ASV pa jūru, tostarp nelegālu bēgļu ievešanu.

1994. gadā toreizējais ASV prezidents Bils Klintons panāca vienošanos ar Kubu, ka ik gadu kubiešiem tiks izsniegtas līdz pat 20 000 vīzu. Savukārt vēl pēc gada tika pieņemta imigrācijas politika, kas paredz visu ūdenī pārtverto kubiešu nogādāšanu atpakaļ Kubā, kamēr tie, kuriem pašiem izdevies sasniegt krastu, atpakaļ sūtīti netiek. Šī politika iemantojusi apzīmējumu "slapjās kājas, sausās kājas".

Šī imigrācijas ierobežošanas politika bija sekas sabiedrības sašutumam par milzīgo kubiešu pieplūdumu 80. gados. 1980. gadā Kubas līderis Fidels Kastro paziņoja, ka visi, kas vēlas pamest Kubu, to var darīt, ja vien viņus otrā krastā kāds gaida. Tūlīt pēc tam ASV ar dažādiem peldlīdzekļiem ieradās aptuveni 125 000 cilvēku.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Baraks Obama, uzlabojot attiecības ar Kubu, cer komunistu diktatūrā veicināt reformas un atvērtību. Tikmēr Kubas līderis Rauls Kastro jau vairākkārt teicis, ka valstī "demokratizācija nenotiks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!