Foto: Publicitātes attēli

Pēc tam, kad Turcijas armija pārgāja Sīrijas robežu un iesaistījās kaujās ne tikai ar "Daesh", bet arī kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem" (SDF), kurdi pašpasludinātajā Rožavas autonomajā Sīrijas apgabalā Menbižā un pierobežas pilsētā Tell el Abjadā izkāruši ASV karogus.

Turcijas puse un analītiķi uzskata, ka tas darīts, lai atgādinātu, ka kurdus atbalsta ASV vadītā starptautiskā koalīcija un ASV speciālo uzdevumu vienību karavīri mēdz karot to rindās. Tādējādi kurdi vēlas novērst iespējamo Turcijas uzbrukumu savām pozīcijām.

Pēc tam, kad Turcijas tanki iegāja Sīrijā un atkaroja plašas teritorijas no "Daesh", turku spēki iesaistījās apšaudēs arī ar SDF, kurās bojā gāja kaujinieki abās pusēs. Baidoties no turku iebrukuma Menbižā, kuru kurdu spēki ne tik sen atkarojuši no "Daesh", tie pilsētā pacēla ASV karogus.

Tā kā ASV sadarbojas ar abām pusēm, jo Turcija ir NATO dalībvalsts, bet kurdus amerikāņi uzskata pr spēcīgāko sauszemes sabiedroto pret džihādistiem, tad ASV pieprasīja pārtraukt savu sabiedroto savstarpējos konfliktus. Zināms, ka Menbižā patiešām darbojās ASV speciālo uzdevumu vienības karavīri, un tiek uzskatīts, ka tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc Turcija neturpina aktīvus uzbrukumus kurdiem.

Atsevišķi savstarpējas apšaudes gadījumi starp Turciju un kurdu apdzīvotajiem un kontrolētajiem Sīrijas ziemeļiem, kuros tie dibinājuši de facto autonomiju Rožavu patlaban ir reti. Tomēr pirms dažām nedēļām Turcija sāka aizrakt tranšejas, kuras tā izraka pirms vairākiem gadiem, lai novērstu iespējamu "Daesh" kaujinieku iebrukumu valstī un kurdu kaujinieku kustību pār robežai.

قوات امريكية رفع العلم الامريكي في تل ابيض الخاضعة لسيطرة الاكراد
US Falg in Tell Abieb " YPD area " N Syria pic.twitter.com/aVycqHaFPX— Yusha Yuseef (@MIG29_) September 15, 2016

Kurdi baidās, ka tranšeju aizrakšana varētu nozīmēt Turcijas gatavošanos iebrukt Rožavā. Turcija vairākkārt paziņojusi, ka tā nepieļaus kurdu pārvaldītu teritoriju veidošanu tās pierobežā. Turklāt tā uzskata, ka SDF galvenais militārais spēks "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) ir Turcijā pastāvošās un par teroristu organizāciju pasludinātās "Kurdistānas strādnieku partijas" (PKK) militārais atzars. Turcija jau iepriekš regulāri uzbrukusi YPG vienībām un pozīcijām Sīrijā.

Pieaugot spriedzei, kurdi ASV karogus izkāruši arī robežpilsētā Tell el Abjadā, kuru no "Daesh" atkaroja pērnā gada jūnijā. Tikmēr Turcija apgalvo, ka šajā pilsētā ASV karavīru nav un YPG tos izkāruši uz savu galvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!