Foto: AFP/Scanpix

ASV Bruņoto spēku vadība Sīrijā dislocēto speciālo uzdevumu karavīru skaitu palielinājusi līdz 500, kā arī ievedusi bruņutransportierus, kuri tiks izmantoti kaujās pret teroristu grupējumu "Daesh", ziņo aģentūra AFP.

Svētdien AFP fotogrāfs Sīrijas Menbižas apgabalā novēroja ASV bruņutransportieru kolonnu.

ASV spēki Sīrijā palielināti, lai "atturētu no agresijas un fokusētos "Daesh" sakaušanai", atsaucoties uz pulkveža Džona Doriana teikto, raksta "Daily Mail".

Ņemot vērā, ka amerikāņu karavīri redzēti uz rietumiem no Menbižas, kas ir salīdzinoši tālu no džihādistu kontrolētās teritorijas, ļoti iespējams, ka šīs kolonnas misija nedēļas nogalē bija atturēt Turciju un vēlmes turpināt uzbrukumus amerikāņu atbalstītajiem kurdu spēkiem Sīrijā.

Kurdu vadītie apvienotie kurdu, arābu, asīriešu un turkmēņu veidotie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" līdz šim no ASV vadītās starptautiskās koalīcijas saņēmuši gan bruņojumu, gan gaisa atbalstu, gan specvienību atbalstu uz zemes. ASV amatpersonas vairākkārt izteikušās, ka kurdus uzskata par uzticamāko un efektīvāko sauszemes spēku pret teroristu grupējumu.

Pirmdien kurdu spēki ziņoja, par kārtējiem panākumiem pret islāmistiem. Viņiem izdevies pārraut ceļu starp Deir ez Zoras pilsētu un "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētu Raku.

Savukārt pagājušajā nedēļā pēc Bābas pilsētas ieņemšanas Turcijas spēki un to atbalstītie Sīrijas opozīcijas grupējumi uzbruka "Sīrijas Demokrātisko spēku" iepriekš no džihādistiem atbrīvotajiem ciemiem. Situācijas eskalācija tika novērsta, kurdiem vienojoties ar Krieviju un daļu Menbižas apgabala teritorijas nododot Sīrijas spēku kontrolē.

Situāciju sarežģī tas, ka ASV līdz šim atbalstījusi arī Turcijas spēkus gan ar gaisa atbalstu, gan nodrošinot bruņojumu tās balstītajiem opozīcijas grupējumiem. Tikmēr Turcija saglabājusi nemainīgi naidīgu nostāju pret ASV atbalstītajiem spēkiem, laiku pa laikam iesaistoties savstarpējās kaujās, kurās kopumā krituši jau vairāki simti cilvēku.

ASV vadītā koalīcija Sīrijā saglabājusi nostāju, ka galvenais visu iesaistīto spēku ienaidnieks ir "Daesh", un vairākkārt bijusi spiesta samierināt citus savstarpēji naidīgus spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!