Foto: Reuters/Scanpix
Desmitiem tūkstoši Gambijas iedzīvotāju sestdien svinēja valsts trešā prezidenta Adamas Berousa inaugurāciju pēc vairākus mēnešus valdījušās neskaidrības, jo viņa priekštecis Jahja Džammehs atteicās nodot varu.

Stadionā, kur notiek inaugurācijas ceremonija, ieradušies 25 tūkstoši cilvēku, tostarp Ganas, Libērijas, Senegālas, Sjerraleones, Kotdivuāras un Mauritānijas prezidenti.

Berouss prezidenta zvērestu nodeva 19. janvārī kaimiņvalstī Senegālā, kur ieradās drošības apsvērumu dēļ pēc nedēļām ilgas politiskās nestabilitātes, kas sekoja 1. decembrī notikušajām vēlēšanām.

Saistībā ar reģionālo spiedienu un bažām par to, ka viņu aizturēs valstī ienākušie Rietumāfrikas karavīri, Džammehs atteicās no varas un devās trimdā uz Ekvatoriālo Gvineju. Berouss 26. janvārī atgriezās Gambijā.

Prezidentu stadionā sagaidīja ar skaļām ovācijām. Sanākušie skandēja dziesmas un daudziem mugurā bija krekli Berousa atbalstam.

Inaugurācija notiek 52. gadadienā, kopš Gambija ieguva neatkarību no Lielbritānijas. Drīz pēc tam par valsts pirmo prezidentu kļuva Dauda Džavara. Novērotāji salīdzināja Berousa inaugurācijā sanākušo ļaužu pūļus ar tiem, kas pavadīja Džavaras inaugurāciju.

52 gadus vecais Berouss ir solījis jaunu pārvaldības laikmetu Gambijā pēc tam, kad Džammehs to vairāk nekā divdesmit gadus vadīja diezgan diktatoriskā manierē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!